12:32 / 02.02.2018.

Autor: HRT

Petrov u Saboru: "Krenite raditi u 8 ujutro. Zašto počinjete u 9.30?"

-

-

Foto: - / -

MOST-ov Božo Petrov je kritizirao prijedlog izjavivši da 'kakvu demokraciju, što možemo jamčiti građanima ako slobodu govora pokušavamo ograničiti u Saboru'.
U Saboru je u tijeku rasprava o prijedlogu Poslovnika u kojem vladajući, nakon kritika oporbe da ih se pokušava ušutkati, cenzurirati i dovesti Sabor u podređeni položaj prema Vladi, odustaju od promjene koncepta aktualnog prijepodneva, koje će se i dalje održavati po dosadašnjem modelu, na početku svake sjednice.

MOST-ov Božo Petrov je kritizirao prijedlog izjavivši da 'kakvu slobodu i demokraciju možemo jamčiti građanima ako slobodu govora pokušavamo ograničiti u Hrvatskom saboru, kakvu poruku šaljemo mladima ako se ograničava zastupnike koji su plaćeni da govore u Saboru i zaštićeni su imunitetom kako bi mogli govoriti sve ono što se ne usuđuju vani? (...) Ako vam je problem, kako kažete, da stanka onemogućava rad Sabora, pa krenite s radom u osam sati ujutro, a ne u 9,30 sati. Kada počinju drugi ljudi raditi? Zašto imate stanke od tri mjeseca?'

Nakon tih njegovih riječi zastupnici su počeli negodovati, pa je predsjdnik Sabora Gordan Jandroković smirivao situaciju i molio zastupnike da se primire i dozvole Petrovu da nastavi govoriti.

'Kakvu poruku vi šaljete mladima kad im kažete da samo ako postanu saborski zastupnici imaju pravo na godišnji odmor od 3 mjeseca? Što ste tada napravili? (...) Skratite svoje godišnje odmore. Želite raditi i treba vam više vremena za raspravu? Počnite raditi u 8 ujutro! Ali nemojte, u ime konstruktivne rasprave, ukidati pravo saborskim zastupnicima da govore o temama koje zanimaju građane RH', poručio je Petrov.

'Izabrani ste da branite povjerenje građana, a to nećete napraviti ušutkivanjem drugih zastupnika i ukidanjem slobode govora, i to nećete napraviti na način da postanete samo produžena ruka Vlade', povišenim je tonom kritizirao Petrov, ocijenivši da se ovime Hrvatska vraća u kameno doba. 'Sabor treba biti mjesto u kojemu će se čuti svačije mišljenje, bilo vam po volji ili ne, a ne mjesto u kojem ćemo biti mašinerija', zaključio je Petrov praćen glasnim negodovanjem kolega u saborskim klupama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!