11:19 / 21.07.2020.

Autor: M.Š./Hina

Pevec optužen za krivotvorenje isprava

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Tereti ga se da je nabavio lažnu ispravu i koristio se njome.
Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku podignulo je optužnicu protiv poduzetnika Zdravka Peveca navodeći da je u nakani neistinitog prikazivanja autorskog prava na ime Pevec podnio krivotvoreni dokaz te je zatraženo izricanje kazne od godinu dana zatvora.

Prema navodima iz optužnice, Zdravko Pevec je od travnja 2016. do veljače 2018., u nakani da pred Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo neistinito prikaže autorsko pravo na ime Pevec, na neutvrđen način pribavio neistinito sačinjen sporazum između njega i trgovačkog društva Pevec, sada Pevex, iz listopada 2003.

Tim se ugovorom navodno dopuštalo da njegovo prezime Pevec koristi poduzeće Pevec d.o.o. Bjelovar kao i njegova povezana poduzeća te je potom Zdravko Pevec taj sporazum, iako je znao da nikada nije sačinjen i nikada nije postojao, priložio sa zahtjevima za proglašenje žigova ništavim.

Zaključno, tereti ga se da je nabavio i koristio lažnu ispravu te da je s ciljem da spriječi dokazivanje u upravnom postupku podnio krivotvoreni dokaz znajući da je riječ o krivotvorini.

Stoga tužiteljstvo Peveca tereti za kazneno djelo krivotvorenja isprave i kazneno djelo protiv pravosuđa sprječavanje dokazivanja i traži jedinstvena kazna od godinu dana zatvora.

Kaznenu prijavu zbog krivotvorenja isprave protiv Peveca trgovačko društvo Pevec, sada Pevex, podiglo je još u lipnju 2018.

Na temelju te kaznene prijave provedeni su izvidi tijekom kojih je pribavljena materijalna dokumentacija, a obavljeni su i obavijesni razgovori s više osoba, uključujući i predsjednika Uprave Pevexa Juricu Lovrinčevića. Okrivljenik Zdravko Pevec branio se šutnjom.

Zdravko Pevec i njegova supruga Višnja Pevec bili su osuđeni i za nepripadnih četiri milijuna kuna otuđenih tvrtki Pevec, a Zdravko Pevec kriv je i za utaju 27 milijuna kuna poreza.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!