PGS i Unija Kvarnera: Granice izbornih jedinica prate isključivo potrebe HDZ-a

06.06.2023.

15:27

Autor: Hina/HRT/V.G.

Marko Boras Mandić

Marko Boras Mandić

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Predsjednik PGS-a Darijo Vasilić i predsjednik Unije Kvarnera Marko Boras Mandić ocijenili su u utorak da se najavljenim prekrajanjem izbornih jedinica stvaraju granice koje ne prate teritorijalni i administrativni ustroj Hrvatske, nego isključivo potrebe HDZ-a.

Vasilić je rekao na konferenciji za novinare da izborni zakon i jedinice ne smiju biti izborni inženjering jedne strank, a HDZ s prijedlogom zakona o izbornim jedinicama želi da u izbornim jedinicama koje su skrojene po njegovoj mjeri sa 27 posto potpore birača ima 51 posto mandata u Saboru.

Smatra da to nije u skladu s teritorijalnim ustrojem Hrvatske jer su važnije pravilno teritorijalno posložene izborne jedinice, nego broj birača u pojedinoj jedinici.

Prihvatljiva su, kaže, tri modela - da je svaka županija izborna jedinica pa bi bila 21 izborna jedinica, da su dvije županije u jednoj izbornoj jedinici pa bi bilo 10 izbornih jedinica, a treći je model više županija u jednoj izbornoj jedinici, primjerice Istarska, Primorsko-goranska i Ličko-senjska.

Model po kojem je polovica županije u jednoj, a polovica u drugoj izbornoj jedinici, te u kojem jedna izborna jedinica povezuje područja udaljena 200 kilometara PGS neće podržati.

Boras Mandić smatra da je jačanje regionalnih stranaka predloženim izbornim modelom uvelike onemogućeno, sve je skrojeno po želji jednih, uz odobravanje drugih, a stranka na vlasti želi maksimalizirati svoj izborni rezultat.

Također je poručio da je SDP zadnji koji smije tome progovarati, jer je imao osam godina da to promijeni.

- Krivnja je tu dosta podijeljena, no, najveća je odgovornost na HDZ-u, dodao je.

Apelirao je na saborske zastupnike da, kada prijedlog dođe u Sabor, glasaju u interesu građana, jer na izbore treba izaći što više građana i izabrati zastupnike koji će govoriti o toj temi.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!