09:43 / 05.01.2022.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/D.S.

U Primorsko-goranskoj županiji 1.082 novozaražene osobe

 dr. sc. Danijela Lakošeljac, dr. med

dr. sc. Danijela Lakošeljac, dr. med

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

O stanju u Primorsko-goranskoj županiji govorila je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska epidemiologinja dr. sc. Danijela Lakošeljac, dr. med iz NZZJZ PGŽ-a.


- Nažalost danas imamo dosad najveći broj novooboljelih, čak 1.082 novooboljela. Ozdravilo je 227 osoba, a u županiji je trenutačno 4.237 aktivnih slučajeva, rekla je Danijela Lakošeljac te dodala kako je jučer laboratorijski obrađeno 2.648 uzoraka, od kojih je pozitivno 40,86 %.


Nagli skok broja zaraženih


Ovaj nagli skok je očekivan s obzirom na blagdane i druženja uz nepridržavanje epidemioloških mjera, kaže.


Komentirajući činjenicu da je visok broj novozaraženih unatoč visokom broju cijepljenih u županiji rekla je:


- U županiji je cijepljeno 69 % odrasle populacije, što je dobar broj u odnosu na ostatak Hrvatske, međutim nedovoljno pridržavanje epidemioloških mjera tijekom božićnih i novogodišnjih praznika dovelo je do povećanja broja zaraženih te je naglasila ulogu omikron-soja u povećanju broja zaraženih. 


Govoreći o pojavi tzv. flurone, odnosno istovremene zaraze virusom gripe i koronavirusom, rekla je kako je moguće da se osoba istovremeno zarazi s dva respiratorna virusa te je građane pozvala na cijepljenje protiv gripe.


- Cijepljenje protiv gripe počelo je još krajem listopada prošle godine, dobili smo 44.300 doza cjepiva i još uvijek ga ima dovoljno, a građani se za cijepljenje mogu javiti svojim liječnicima obiteljske medicine ili u NZJZ PGŽ-a. 


Jučer je za cijepljenje protiv koronavirusa na Zametu bio dosta veliki odaziv, cijepljeno oko 1.200 građana, najviše ih se cijepilo docjepnom dozom. 


Građani se mogu cijepiti istovremeno protiv gripe i COVID-a ili u razmaku od 14 dana, kaže Lakošeljac. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!