11:22 / 18.01.2018.

Autor: HRT

Picula: Hrvatska mora voditi aktivnu regionalnu politiku

-

-

Foto: - / -

O izbornom zakonu, bilateralnim odnosima i europskom putu, u Studiju 4 govorili su Davor Ivo Stier, bivši ministar vanjskih poslova te parlamentarac Tonino Picula.
Hrvatska grli BiH, geografski ali i u svakom drugom smislu - tim je riječima predsjednica pokušala dočarati prijateljski odnos koji Hrvatska gaji prema susjednoj zemlji, koju posjećuje drugi put i slučajno u trenutku kada je gorući problem na stolu - izborni zakon za čije se izmjene snažno zauzima HDZ BiH. O njemu, bilateralnim odnosima i europskom putu, u studiju 4 govorili su Davor Ivo Stier, bivši ministar vanjskih poslova iz redova HDz-a te SDP-ov parlamentarac Tonino Picula koji se javio iz Strassbourga.

Na pitanje kako ocijenjuje trenutak koji je Predsjednica odabrala za posjet BiH, Stier je rekao da je promjena izbornog zakona prijelomni trenutak u BiH i da je dobro da Predsjednica daje podršku kad je najpotrebnije.

Stier smatra da bi kriza bila realna ukoliko se ne donese jedan izborni zakon presudom Vrhovnog suda.

"U gradu Mostaru nema izbora na lokalnoj razini zbog političkih blokada. To bi se moglo očekivati u čitavoj BiH - svojevrsna "mosterizacija" BiH", istaknuo je Picula.

Stier smatra da je svrha posjeta bila da se pojasni - ukoliko je bilo nekih dilema ili krivo protumačenih poruka. "Vidjeli smo da je s majkama Srebrenice ponovno uspostavljen jako dobar, bliski odnos. Posjet je služio da se smire tenzije. Pogotovo je to važno zbog unutarnjih prilika u BiH gdje su sva tri konstitutivna naroda upućena da moraju surađivati i pronalaziti određene dogovore, kao što je to sad potrebno za donošenje izbornog zakona. To je prvenstveno njihova zadaća, ali i poruke - kao što je ovaj posjet predsjednice RH donio, mogu pomoći da idu u dobrom smjeru", istaknuo je. 

"Naglasio bih jedan aspekt izbornog zakona - ovo nije isključivo u interesu Hrvata ili jedne stranke. Princip da svaki narod može izabrati svoje legitimne predstavnike zapravo je pretpostavka za pluralizam i demokratizaciju političke scene", rekao je Stier.

"Ono što opterećuje bilateralne odnose su politički odnosi i dinamika u samoj BiH. Hrvatska mora voditi aktivnu regionalnu politiku i mora uložiti više napora da artikulira europski odnos prema tom prostoru", naglasio je Picula.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!