Ribarica "Atlant" potopljena kod otoka Iža, nitko nije zatražio medicinsku pomoć

27.09.2022.

Zadnja izmjena 20:09

Autor: Žana Morović Rudić/M.M./T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Javljanje reporterke Žane Morović Rudić u Dnevnik HTV-a

Javljanje reporterke Žane Morović Rudić u Dnevnik HTV-a

Foto: Dnevnik / HRT

U jakom nevremenu koje je jutros zahvatilo dijelove Zadarske županije, kod otoka Iža potonula je ribarica "Atlant" na kojoj je bilo sedam članova posade. Iz Zadra javila se reporterka HTV-a Žana Morović Rudić u Dnevnik te rekla kako će se znati što se dogodilo tek nakon očevida kojeg provode inspektori Lučke kapetanije.

Žana Morović Rudić istaknula je kako im sutra stiže pojačanje iz Agencije za istraživanje pomorskih nesreća.

- Sreća je da je posada vjerojatno nakon cjelonoćnog ribarenja u trenutku havarije bila budna što ne čudi jer su jutros ušli u jako grmljavinsko nevrijeme te se usred naglog nagnuća brod počeo puniti morem. Šestorica ribara i zapovjednik prekrcali su se u pomoćnu brodicu i doplovili do matične luke u Kukljici na Ugljanu. Nitko od njih nije zatražio medicinsku pomoć. 16-metarski Atlant drvene gradnje, jedan je od najstarijih ribarskih brodova na Jadranu. Izgrađen je u Rijeci početkom 19. stoljeća, rekla je.

Istaknula je kako je sada 60 metara pod morem i ne predstavlja opasnost za plovidbu.

- U rezervoaru se nalazi 3 i pol tone goriva pa je obveza vlasnika zatvoriti i osigurati odušnike tankova da ne bi došlo do istjecanja goriva, dodala je.

- Što se tiče sigurnosti plovidbe - nije ugrožena, Kapetanija je dala "security" oglas svim brodovima koji prolaze tuda da voze oprezno. Smatraju da može biti neki predmet koji je bio na brodu, da ne bi plivao pa da ne bi netko nastradao, rekao je Denis Livljanić, voditelj Odjela za nadzor pomorskog prometa i poslova traganja i spašavanja, Lučka kapetanija Zadar.

Pijavica kod otoka Iža potopila ribarski brod

Službenici Lučke kapetanije Zadar izvijestili su Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanje na moru (MRCC Rijeka) i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o pomorskoj nesreći ribarskoga broda koja se dogodila jutros oko 07.45 sati u blizini rta Parda, sa južne strane otoka Iža.

Obavijest o potonuću zadarskoj Kapetaniji uputio je jutros oko 09.20 sati zapovjednik ribarskog broda „ATLANT“, dužine 17,89 metara i zastave Republike Hrvatske, nakon što je sa posadom pristao u Kukljicu, pomoćnom brodicom.

Uvidom u brodsku dokumentaciju i temeljem izuzetih izjava brodolomaca, službenici LK Zadar utvrdili su da nitko od sedam članova posade potonulog broda, uključujući zapovjednika (svi državljani Republike Hrvatske), nije stradao niti ozlijeđen te nije bilo potrebno pokretati akciju traganja i spašavanja.

Službenici LK Zadar provode očevid o uzrocima pomorske nesreće ribarskog broda, koji je potonuo na dubinu od 60 metara te ne predstavlja opasnost za sudionike u pomorskome prometu tim područjem, no zbog plutajućih predmeta sa potonulog broda iz nadležnosti zadarske Kapetanije, putem Obalne radio postaje ORP Splitradio, odašilje se (SECURITE) obavijest o ugrozama na plovnome putu.

Na poziciji potonuća uočeno je manje onečišćenje mora, a s obzirom da je u brodskome spremniku preostalo pogonskoga goriva, organizirana je podmorska provjera olupine, kako bi se ustanovilo eventualno onečišćenje.

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!