Piletić: Hrvatska postaje zanimljivo tržište rada

25.04.2023.

21:32

Autor: 1 na 1/HTV/HRT/D.S.

Ministar Marin Piletić

Ministar Marin Piletić

Foto: 1 na 1 / HRT

Gost emisije "1 na 1" Romana Bolkovića bio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Govoreći o dinamici nezaposlenosti i zaposlenosti ministar Marin Piletić iznio je podatke o broju izdanih dozvola za boravak i rad stranim radnicima.


- S obzirom na zakonske izmjene iz 2021., u 2022. imali smo rekordan broj stranih radnika u Hrvatskoj, njih više od 124.000 dobilo je dozvolu za boravak i rad u Hrvatskoj, rekao je. 


Najviše dolaze iz susjednih zemalja poput Bosne i Hercegovine, Srbije i Sjeverne Makedonije te dalekih zemalja poput Nepala. 


Podatak da smo od kvotnog sustava danas došli do brojke od 124.000 stranih radnika u Hrvatskoj ide u prilog tome da Hrvatska postaje zanimljivo tržište rada, smatra Piletić.


Svjesni smo svih izazova s kojima se nosimo, s brojem ljudi koji su liberalizacijom i otvaranjem vrata EU-a Hrvatskoj, privremeno ili trajno napustili zemlju i na temelju zahtjeva poslodavaca, ali i stvaranih potreba tržišta rada omogućeno je da 124.000 stranih radnika potraži sreću u Hrvatskoj, kaže.


U 2023. imamo više od 40.000 zahtjeva za izdavanjem dozvola za boravak i rad u Hrvatskoj, naveo je aktualne podatke.


Na pitanje kako zadržati najkvalitetnije ljude, u koje se kroz školovanje najviše ulagalo, Piletić odgovara: "Samo adekvatnom cijenom rada".


- Od 2016. prosječna plaća u Hrvatskoj ubrzano raste, ističe Piletić. 

Prosječna neto plaća u Hrvatskoj iznosi 1106 €, no Vlada i dalje čini sve što ide u prilog tome da cijena rada bude viša.

Marin Piletić, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

Pregovori sa sindikatima


Prosječna neto plaća u Hrvatskoj iznosi 1106 €, no Vlada i dalje čini sve što ide u prilog tome da cijena rada bude viša. Između ostalog, ponovno smo otvorili kolektivne pregovore s reprezentativnim sindikatima, rekao je ministar.


Podsjetio je da je prošle godine osnovica rasla dva puta te da je 1. travnja ove godine osnovica, sukladno dogovoru i kolektivnom ugovoru, porasla za dva posto te da će se pregovori nastaviti nakon ljetne turističke sezone kada će se ponovno otvoriti mogućnost da cijena rada, kroz povećanje osnovice bude veća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!