Piletić o roditeljima njegovateljima: Izmjene zakona u Saboru do ljetne stanke

17.03.2023.

12:40

Autor: M.M./J.L./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Marin Piletić

Marin Piletić

Foto: HTV / HRT

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić u petak je potvrdio da će izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, kojima će se, kako kaže, osnažiti položaj roditelja njegovatelja, biti upućene u saborsku proceduru do početka ljetne stanke, odnosno do 15. srpnja.

Prijedlog Vlade bit će da se dodatno osnaži položaj roditelja i njegovatelja i da se svakako u zakon uvrsti i pravo na status nakon smrti djeteta, rekao je Piletić u izjavi novinarima na marginama obilježavanja 30. godišnjice osnutka Matice hrvatskih sindikata.

- Poruka roditeljima njegovateljima je da smo intervenirali i da ćemo intervenirati i dalje. Da ćemo osnažiti njihov status kroz izmjene Zakona o socijalnoj skrbi koje će do početka ljetne pauze doći u Hrvatski sabor. Želimo uključiti sve korisničke skupine, sve udruge koje zastupaju roditelje njegovatelje, sve udruge koji provode osobnu asistenciju i bave se s tom korisničkom skupinom, rekao je.

Mrak Taritaš: Naknada roditeljima njegovateljima je civilizacijsko pitanje


Nakon što je vladajuća većina odbila prijedlog Anke Mrak Taritaš (Glas) da se roditeljima njegovateljima produlji naknada još šest mjeseci nakon smrti djeteta, oporba je napustila sabornicu poručivši da je to civilizacijsko, a ne svjetonazorsko pitanje.

Roditeljima njegovateljima se lažno obećava od 2017. godine da će im se riješiti ono što svi mi ovdje imamo - da nakon mandata imamo pravo na naknadu 6+6 mjeseci. A oni, nakon što su svaku sekundu svog vremena proveli sa svojim djetetom, a to dijete umre, nemaju pravo odžalovati, nemaju se pravo pripremiti za daljnji život, izjavila je Mrak Taritaš u ime oporbe.

- To je civilizacijsko, a ne svjetonazorsko civilizacijsko pitanje. Umjesto da HDZ-ovci sa svojim partnerima izađu iz komocije i svoje vlastite začarane kule i kažu da je ovo taj trenutak, oni su bešćutno i licemjerno donijeli zaključak kojim Vladu obvezuju da u Sabor dostavi svoj prijedlog, kazala je.

- Pa znamo mi što znači dostaviti. Dostavit će, stajat će na dnevnom redu i onda će odlučiti kada je trenutak da se to donese, kaže Mrak Taritaš.

- Da je među roditeljima njegovateljima član HDZ-a bi li se ovako ponašali? Samo zato što misle da među 5000 roditelja njegovatelja nije njihovo biračko tijelo. Da jest, postupili bi drugačije, ustvrdila je.

- Sredstva koja treba osigurati u proračunu su nešto veća nego što je iznos štete na službenom autu koji je napravio župan vukovarsko-srijemski kad je taj auto razbio. Dakle, nije riječ o nekakvom financijskom zahtjevu, nije riječ o svjetonazorskom pitanju. Ovdje treba samo politička volja, rekla je Mrak-Taritaš.

Piletić je danas tim povodom rekao kako je Zakon o socijalnoj skrbi "osjetljiv" te ga ne bi bilo dobro mijenjati na ishitren način i "bez stručne analize".

- Krajnje je licemjerno da su oni koji su predložili ovaj zakon prije samo godinu i pol glasali protiv izmjena zakona kada smo uvećavali naknadu za roditelje njegovatelje, poručio je.

Da sam na Dekanićevom mjestu, podnio bih ostavku


Piletić je rekao i kako bi, da je na mjestu župana Dekanića, podnio ostavku. "Pa, bih", odgovorio je na novinarsko pitanje te pojasnio kako bi to učinio zato da ne šteti "renomeu županije".

Svi mi, koji smo izabrani na određene dužnosti, uživamo podršku javnosti, a u trenutku kada neko naše postupanje šteti određenoj jedinici i ljudima koji su nas izabrali, sasvim sigurno da bi bilo bolje, zbog tih ljudi, zbog renomea te županije, te jedinice lokalne i regionalne samouprave, da se uz naše ime ne vežu afere, rekao je.

- Ali, isto tako dopustite da se svi mi koji se bavimo javnim poslom, a dobijemo optužnicu, imamo pravo i braniti", dodao je.

Uhićenom vukovarsko-srijemskom županu Damiru Dekaniću određen je jednomjesečni istražni zatvor , kao i za još četvero okrivljenika koje Uskok tereti za trgovanje utjecajem, zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganje u nedjelima vezanima uz prošlogodišnju Dekanićevu prometnu nesreću.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!