Piletić u Lipiku dodijelio 36 ugovora korisnicima programa "Zaželi"

21.10.2022.

14:59

Autor: HRT/IMS

Piletić uručio 36 ugovora

Piletić uručio 36 ugovora

Foto: Ministarstvo rada / mrosp.gov.hr

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić u sklopu radnog posjeta Požeško-slavonskoj županiji u Lipiku je svečano uručio 36 ugovora vrijednih više od 40 milijuna kuna korisnicima Poziva „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III te sudjelovao na obilježavanju 100 godina Centra za pružanje usluga u zajednici Lipik.

- Riječ je o jednom od naših najvažnijih projekata, koji se iznova i svakodnevno potvrđuje kao neprocjenjiv za postizanje veće socijalne uključenosti u lokalnim zajednicama diljem Hrvatske, istaknuo je ministar Piletić i dodao kako će se provedbom projekata za koje su uručeni ugovori omogućiti zapošljavanje više od 800 žena upravo u Slavoniji, koje će pružati potrebnu pomoć i podršku za gotovo 5000 starijih i nemoćnih osoba u svojim zajednicama u sljedećih šest do osam mjeseci.

Dosad je u okviru prethodne dvije faze Poziva Zaželi sklopljeno 746 ugovora ukupne vrijednosti od gotovo 1,8 milijardi kuna, što ga čini jednim od najvećih Poziva financiranih sredstvima Europskog socijalnog fonda u razdoblju 2014. -2020..

Nastavak Programa Zaželi očekuje se i u novoj financijskoj perspektivi 2021. -2027. čime će se osigurati podrška sadašnjim mjerama dugotrajne skrbi i prevencije institucionalizacije.

Podsjetimo, 11. listopada ove godine Europska komisija donijela je Program Učinkoviti ljudski potencijali 2021. – 2027. vrijedan 2,27 milijardi eura uz pomoć kojega će se omogućiti nastavak Programa Zaželi posebno usmjerenog na pomoć i podršku starijim i nemoćnim osobama u svakodnevnom životu.

Uručenju ugovora u Lipiku prisustvovali su zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha i gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana.

Obilježena 100 godina djelovanja Centra za pružanje usluga u zajednici Lipik

Ministar Piletić sudjelovao je na obilježavanju 100 godina Centra za pružanje usluga u zajednici Lipik

- U 100 godina postojanja Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik postao je mjesto odrastanja tisućama djece koja nisu imala priliku odrastati u svojim obiteljima. Njihovi životi i sudbine našle su se u rukama vrijednih i posvećenih djelatnika Centra, od odgajateljica i odgajatelja, kuharica, domara, spremačica u čijim su srcima pronašli podršku i prihvaćanje potrebno svakom ljudskom biću. Centar danas predstavlja važnu kariku u skrbi za djecu u Republici Hrvatskoj i njegova je pozicija i uloga nezamjenjiva, naglasio je ministar Piletić.

Istaknuo je kako je socijalna skrb stup hrvatskog društva te da Vlada kontinuirano povećava prava korisnika, ali i zaposlenika sustava.

- Samo u mandatu ove Vlade, ulaganja u Centar iznosila su više od osam milijuna kuna kako iz državnog proračuna tako i iz europskih sredstava, naglasio je ministar Piletić.

Danas Centar većinu svojih usluga, gotovo 80 posto pruža kroz izvaninstitucijske usluge dok se svega 20 posto usluga odnosi na institucijsku uslugu, uslugu smještaja za djecu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!