20:24 / 14.03.2019.

Autor: D.M./HRT

Pilot Bedić za HRT: Boeing ima problem, a piloti ne znaju letjeti

-

-

Foto: - / -

Što je uzrok nesreća u Temi dana govorili su Zlatko Širac iz Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo te kapetan i instruktor Stjepan Bedić.
Američki proizvođač zrakoplova Boeing prizemljio je cijelu globalnu flotu zrakoplova 737 MAX nakon što su istražitelji otkrili nove dokaze na mjestu kobne nesreće Etiopian Airlinesa. Prizemljeni su svi takvi zrakoplovi - njih 371. Od nesreće u Etiopiji tržišna je vrijednost američke tvrtke pala za gotovo 26 milijardi dolara. Nesreća sa sličnim scenarijem dogodila se prije manje od pola godine u Indoneziji.

Što je uzrok nesreća u Temi dana govorili su Zlatko Širac, pomoćnik direktora za letačke operacije, školstvo, plovidbenost i licenciranje Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo te kapetan i instruktor Stjepan Bedić, pilot s iskustvom upravljanja zrakoplovima tipa Boeing 737.

Pao Boeing Ethiopian Airlinesa - poginulo 157 osoba
Putnici iz indonezijskog zrakoplova vjerojatno svi mrtvi 

- Kod obje nesreće postoje elementi sličnosti. Radi se o istom tipu leta i problemima koji su se javili ubrzo nakon polijetanja. Zrakoplovi će ostati prizemljeni do kraja istrage, što može trajati dosta dugo i godinama, pa i desetljećima. Istrage zrakoplovnih nesreća su dugotrajne i skupe, kazao je Zlatko Širac. Dodao je kako je svima u interesu sigurnost putnika, ne radi se o pukom 'umirivanju javnosti'.

- Boeing 737 je najuspješniji projekt tvrtke Boeing. Prodano je preko 10 tisuća aviona, a još ih je 5 tisuća naručeno. Boeing 737 MAX je samo jača varijanta zrakoplova 737 - next generation. Kad je flota mala, ako se desi veliki broj nesreća -  statistika je jako loša. Osobno smatram da su zrakoplovi 737 jako sigurni i da 737 MAX može nastaviti tu dobru tradiciju, kazao je Stjepan Bedić.

Boeing ima problem leta pri malim brzinama

- Boeing 737 ima problem kod leta pri malim brzinima pri kojima dolazi do sloma uzgona na krilima. Taj slom se može riješiti jedino ubrzanjem aviona. Pošto su motori ispod krila, kad oni ubrzaju - onda se nos aviona podiže. Tako se kod Boeinga ne smije naglo ubrzavati, nego se najprije spušta nos aviona, a onda se dodaje snaga, kazao je Bedić odgovarajući na pitanje ima li kakvih komentara među pilotima i što se nagađa da je uzrok pada zrakoplova. Dodao je kako su kod MAX aviona motori jači, a smješteni su još više pomaknuti naprijed pa je uveden sustav koji pomaže pilotu spustiti nos pri manjim brzinama.

"Nema više selekcije, testa motorike, testa inteligencije..."

- To je dobro zamišljeno, ali ako avion dobije pogrešan podatak - da leti na maloj brzini - nos će se spustiti i pilot neće biti svjestan što se događa. Među pilotima se već neko vrijeme priča o 'degradaciji pilotske vještine' zbog globalne birokratizacije pilotskog posla. Radi se o tome da se poboljšavaju statistike, a sve manje se daje pažnje samom letenju. Nema više selekcije, testa motorike, testa inteligencije - toga više nema ni na liječničkiim pregledima. Bitnije je da se plati dozvola, a piloti se štancaju, naglasio je.

Statistika bitnija od vještine pilota

- Imate npr. nestabilan prilaz - da bi sletio avion mora stabiliziran 300 metara iznad piste. Kompanija želi bolju statistiku pravilnog slijetanja i da bi to napravili mjere parametre leta. Piloti se upozoravaju ako prekrše njihove zadane parametre. Događa se da pilot koji leti 'na ruke' može imati malo veću brzinu, ali onda dobije upozerenje koje sa sobom nosi i neke posljedice. Mnogi se piloti zato odlučuju na let s autopilotom i zadovoljavaju statistiku. Međutim, kompanija je izgubila - jer piloti više ne znaju letjeti, kazao je Bedić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!