Pilot Borović: Granicu BiH nisam prešao od 4. veljače 1992.

19.05.2022.

21:00

Autor: T.V./Dnevnik/HRT

Danijel Borović, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske

Danijel Borović, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske

Foto: HTV / HRT

Među četvoricom pilota koje navodno, prema pisanju srbijanskih medija, tereti srbijanska optužnica je Danijel Borović, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske koji je u veljači 1992. prebjegao iz JNA i Hrvatskoj stavio na raspolaganje prvi nadzvučni borbeni zrakoplov MIG-21.


- Ja mogu reći osobno da ne znam uopće o tim događajima, nemam informacije niti sam bio u mogućnosti zapovjediti tako nešto što se navodi jer nisam bio na toj razini zapovijedanja. Znači to su se na višim razinama zadaće dodjeljivale, a niti sam fizički bio tamo kao izvršitelj iako oni mene terete po zapovijedanoj dužnosti. Nakon mog preleta 4. veljače 1992. kad sam Hrvatskoj priskrbio prvi MIG21 nisam granicu BiH prešao nikada više ni autom ni zrakom, rekao je u telefonskom razgovoru za HTV Borović

U međuvremenu je srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine potvrdilo Hini da optužnica protiv časnika Hrvatske vojske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u akciji "Oluja" kolovoza 1995. godine, o kojoj su ranije javili beogradski mediji, "nije postala pravomoćna", te da kazneni postupak u ovoj fazi "nije javan".

Optužnica, koju su prenijeli pojedini beogradski mediji, tereti četiri visoka časnika Hrvatske vojske da su u akciji "Oluja" zapovjedili zračno raketiranje civila u izbjegličkoj koloni. 

Ministar Ivan Malenica rekao je da Ministarstvo nije službeno obaviješteno o optužnici te podsjetio da je Oluja bila legitimna vojna akcija, vođena u skladu s međunarodnim pravom, što je utvrđeno i na Haškom sudu.


I Ministarstvo branitelja odbacilo je ovakve i slične pokušaje narušavanja karaktera Domovinskog rata i dostojanstva hrvatskih branitelja. Umjesto neutemeljenih optužnica, neka Srbija napokon dostavi informacije gdje su naši nestali, stoji u priopćenju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!