08:40 / 21.06.2018.

Autor: M.M./HRT

Pirnat Dragičević: Cilj je da do 2020. 95 posto djece bude uključeno u vrtiće

-

-

Foto: - / -

O izmjenama Zakona o doplatku za djecu te ostalim demografskim mjerama govorili smo s državnom tajnicom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Margaretom Mađerić, i pravobraniteljicom za djecu Helencom Pirnat Dragičević.
O izmjenama Zakona o doplatku za djecu, koje danas dolaze pred saborske zastupnike, te ostalim demografskim mjerama govorili smo U mreži Prvog. Gošće su bile državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Margareta Mađerić, i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Državna tajnica iz Ministarstva rekla je da se izmjenama i dopunama Zakona o doplatku za djecu proširuje krug potencijalnih korisnika na otprilike 154.000. Sa sadašnjih 50 posto dohodovnog cenzusa povisuje se na 70 posto dohodovnog cenzusa oni koji će imati pravo na korištenje dječjeg doplataka. Također, izmjenama i dopunama zakona predviđa se i da će srednjoškolci imati pravo koristiti dječji doplatak do završetka srednje škole, oni koji su pet godina u programu srednjoškolskog obrazovanja. A i novost je da se stječe pravo na korištenje dječjeg doplatka od trenutka dječjeg rođenja, a ne kao što je sada predviđeno od trenutka podnošenja zahtjeva.

Dodala je da se proširuje i krug pronatalitetnog dodatka od 500 kuna za treće i četvrto dijete. Uz ovakve izmjene i dopune zakona imat ćemo poticanje demografske obnove i demografskog razvitka RH, ali i značajan socijalan učinak na borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti djece i obitelji, rekla je Mađerić, istaknuvši da primjena ovog zakona, nakon glasovanja i prihvaćanja u hrvatskom saboru na snagu stupa 1. srpnja.

Pravobraniteljica za djecu istaknula je da se pritužbe općenito odnose na slabiji materijalni status i na položaj djece koja u Hrvatskoj žive u siromaštvu ili riziku od siromaštva. Naime, prema zadnjem istraživanju UNICEF-a svako peto dijete, odnosno 20 posto djece živi u siromaštvu.

Ove mjere svakako će doprinijeti ublažavanju. Borba protiv siromaštva je borba za dječja prava. Siromaštvo se javlja u različitim vidovima - da žive u neprimjerenim uvjetima u kućanstvima bez vode, struje, grijanja, neka djeca nikad nisu imala novu odjeću, nisu bila na ljetovanju…. Ovo će doprinijeti poboljšanju djece koja žive u siromaštvu. Ali borba je puno dugoročnija i treba biti sadržajnija i u drugim segmentima.

Mađerić je rekla kako je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku provelo istraživanje o predškolskom odgoju i obrazovanju. U velikim gradovima, kako je rekla, su dobri pokazatelji, ali u malim sredinama je manji broj djece koji koriste usluge predškolskog odgoja i obrazovanja. Svako dijete zaslužuje pohađati vrtić. Potrebno je uskladiti obiteljske i poslovne obveze roditelja. Iz tog razloga raspisali smo natječaj gdje smo predvidjeli usklađivanje radnog vremena roditelja s boravkom djece u predškolskim ustanovama. Predvidjeli smo tri različite vrste rada dječjih vrtića - smjenski rad, popodnevni rad ili produženi boravak. Natječaj je obustavljen. Izuzetno je veliki interes osnivača i potpisivanje prvih ugovora očekuje se u srpnju, a početkom rujna diljem RH prve grupe krenut će s novim organiziranim boravkom djece u vrtićima.

Dodala je da je raspisan natječaj i za obnovu dječjih vrtića gdje su predvidjeli 67 milijuna kuna, ali s obzirom ne veliki interes povećali su na 110 milijuna kuna. A uz taj natječaj Ministarstvo poljoprivrede potpisalo oko 800 milijuna za obnovu dječjih vrtića diljem Hrvatske, naglasila je državna tajnica.

Izuzetno je značajno da povećamo dostupnost, uključenost djece u vrtiće. Prema UNICEF-ovom istraživanju u RH 25 posto djece ne pohađa predškolske ustanove. U nekim dijelovima RH postotak je puno veći jer ili nema vrtića ili ih roditelji ne mogu platiti.Važno je da dijete pohađa vrtić jer im daje kvalitetnu osnovu za daljnje obrazovanje, rekla je pravobraniteljica, te naglasila da je cilj da do 2020. godine 95 posto djece bude uključeno u vrtiće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!