12:37 / 10.09.2020.

Autor: D.M./I.Z./HRT/Hina

Pirotehničari prosvjedovali pred Vladom

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Upozoravaju na nedostatak izlazne strategije i presporo razminiranje zbog čega ostaju bez posla. Tvrde da MUP nije ispoštovo obećano.
Nakon brojnih sastanaka s predstavnicima MUP-a i Vlade RH, a zbog višemjesečnog kontinuiranog otkazivanja ugovora o radu i smanjenja broja pirotehničari su održali prosvjed na Markovom trgu pred zgradom Vlade.

Predstavnici pirotehničara udruženi u Novi sindikat ističu kako je od početka godine 58 od ukupno 543 pirotehničara dobilo otkaz u sektoru razminiranja, a poslodavci su najavili i dodatna otpuštanja. Time je, kažu, narušen Nacionalni plan razminiranja do 2026., a žele razgovarati i o iznosu najniže mirovine te prekvalifikaciji i zapošljavanju pirotehničara.

- Došli smo na Markov trg relativno tiho jer je i nama pomalo neugodno što je do ovoga prosvjeda moralo doći, i to zbog problema koje u drugim zemljama rješavaju mala djeca, rekao je glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš.

- Sigurno da nema razloga da se bilo kome da otkaz, jer posla ne manjka. Novaca ne manjka, a kriza s koronom je pogodila nesrazmjerno manje taj sektor u odnosu na druge, poručio je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.Sindikat traži osiguravanje pune zaposlenosti za pirotehničare, kako bi mogli imati redovna primanja, da se mlađim pirotehničara napravi "izlazna strategija" nakon što završe s razminiranjem kroz dodatno školovanje ili zapošljavanje, i povećanje mirovina kako bi umirovljeni pirotehničari mogli dostojno živjeti.

Kiš: Od zahtjeva se nije ostvarilo ništa

Kiš je podsjetio da je prošlo godinu dana od zadnjeg sastanka s predstavnicima vlasti, zbog kojeg su otkazali tada najavljeni prosvjed.

- Od svega toga nije se ostvarilo ništa, potrošili smo godinu dana očito razgovarajući s ljudima koji za rješavanje problema nisu relevantni, rekao je.

U Hrvatskoj je ostalo još 200 milijuna četvornih metara za razminirati i 540 pirotehničara, a posla je toliko da se dijele otkazi.

- Zadnja brojka koju službeno znamo je 70 pirotehničara na burzi rada. Bojimo se da će sustav razminiranja u Hrvatskoj jednostavno raspasti. Pitanje je hoće li Hrvatska do 2026. uopće biti razminirana, upozorio je Kiš.

Predsjednik Novog sindikata Mario Iveković podsjetio je da su još prije dva mjeseca počeli upozoravati institucije vlasti na događaje u sustavu razminiranja, tada je tridesetak pirotehničara dobilo otkaz, a najavljeno ih je bilo još 100.

- Kada god smo se obratili ovlaštenim osobama u MUP-u ili Vladi, manje - više su nas dočekivali sa čuđenjem i podsmijehom, ustvrdio je Iveković.

Podsjetio je da su na zadnjem sastanku s predstavnicima MUP-a potpisali zapisnik kojim je MUP preuzeo obavezu da će riješiti njihove zahtjeve.

Iveković: Situacija dodatno pogoršana, posla manje nego prije

- No, situacija je pogoršana, posla sada ima manje nego što je bilo prije nego što su se obvezali da će osigurati kontinuitet posla, kaže Iveković.

Do današnjeg dana iz Ureda predsjednika Vlade nismo dobili niti jedan odgovor. Totalna ignorancija problema, pirotehničara, Novog sindikata, socijalnog dijaloga, i svega onoga čime su inače našim vladajućima puna usta, poručio je Iveković.

Sindikalci su naglasili da se danas radi o prosvjedu upozorenja i najavili "puno masovniji" prosvjed ako ne dođe do ispunjavanja njihovih zahtjeva.

Pirotehničare su na Markov trg došli podržati i saborski zastupnik Mosta Miro Bulj i zastupnica Radničke fronte Katarina Peović.

Iveković je najavio da danas imaju sastanke s predstavnicima klubova zastupnika Domovinskog pokreta i Zeleno-lijeve koalicije.

Nakon prosvjeda predstavnici sindikata išli su u Banske dvore kako bi zatražili sastanak, a navodno bi se danas trebali sastati i s ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem. Već su jedan prosvjed na Markovom trgu održali u kolovozu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!