Pirotehničari zbog 70 otkaza najavljuju prosvjed na Markovu trgu

15:40 / 25.08.2020.

Autor: M.M./Hina

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Čelnici Novog sindikata najavili su da će organizirati prosvjed pirotehničara na Markovu trgu jer su nezadovoljni rezultatima pregovora s predstavnicima MUP-a i poslodavcima.
Čelnici Novog sindikata najavili su da će organizirati prosvjed pirotehničara na Markovu trgu jer su nezadovoljni rezultatima pregovora s predstavnicima MUP-a i poslodavcima, nakon što je oko 70 pirotehničara zbog nedostatka posla dobilo otkaze.

Nakon tripartitnog sastanka održanog u Hrvatskom centru za razminiranje (HCR) sindikalci su izjavili da nisu dobili odgovor niti na jedno bitno pitanje, osim što im je prvi put potvrđeno da se plan razminiranja zbog nedostatka sredstava ne ostvaruje predviđenom dinamikom, pa će se neki radovi morati prolongirati.

- Zadnjih smo mjeseci održali nekoliko sastanaka na kojima smo upozorili na trend intenzivnog otkazivanja ugovora o radu. Imamo pouzdane podatke da je već više od 70 pirotehničara dobilo otkaz, rekao je novinarima predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.

Još prije mjesec dana su nas uvjeravali kako je situacija vrlo dobra, da posla ima više nego ikada, a danas su nam napokon rekli kako su svjesni da je premalo posla, jer se MUP nije uspio izboriti za više novca, kaže Iveković.

Ako u međuvremenu neće biti nikakvih pomaka, sindikat će početkom rujna organizirati javni prosvjed pirotehničara sa zahtjevom da se u rješavanje problema uključe kompetentne osobe.

Problem mogu riješiti jedino Plenković i Marić

- Jedini kompetentni koji mogu riješiti ovaj problem su premijer Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić i molimo ih da nas više ne izbjegavaju, poručio je Iveković.

Siguran sam da bi se desetak milijuna kuna za ovu godinu moglo naći, a za iduću godinu bi trebalo oko 70 milijuna kuna kako bi se moglo raditi punim kapacitetom i ispuniti MUP-ov plan razminiranja. Apsurd je da mi prosvjedujemo kako bi Vlada ispunila svoj plan, ističe Iveković.

Sindikalni čelnici kažu kako su svjesni da poslodavci ne mogu snositi teret razminiranja ako im država ne osigura novac. 

Pirotehničari su u lošoj situaciji jer za četiri godine više neće imati posla, pa su kritike uputili i ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, s kojim se još nisu uspjeli sastati.

Sindikalni povjerenici upozoravaju da je do kraja godine još preostalo razminirati 10,1 milijuna četvornih metara, što je posao za oko 300 od ukupno 500 pirotehničara. Također su upozorili na nedopustivo niske mirovine, među kojima ima i onih između 3000 i 3500 kuna, iako je riječ o djelatnosti s najviše poginulih.
Ilustracija (Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Ilustracija (Hrvoje Jelavic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!