09:59 / 24.02.2019.

Autor: M.Š./Hina

Pitanje reprezentativnosti Liječničkog sindikata još nije riješeno

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Uskoro bi trebali početi pregovori o izmjenama Kolektivnog ugovora (KU) za zdravstvo i zdravstveno osiguranje, a u njima i dalje ne mogu sudjelovati predstavnici Hrvatskog liječničkog sindikata.
Uskoro bi trebali početi pregovori o izmjenama Kolektivnog ugovora (KU) za zdravstvo i zdravstveno osiguranje, a u njima i dalje ne mogu sudjelovati predstavnici Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS), iako su ministri zdravstva i rada prije godinu dana najavili da će pitanje reprezentativnosti HLS-a biti riješeno do novih pregovora.

HLS ne može sudjelovati u kolektivnim pregovorima jer ne ispunjava kriterije iz Zakona o reprezentativnosti sindikata da mora okupljati najmanje 20 posto članstva od ukupnog broja sindikalno organiziranih radnika u toj djelatnosti.

Liječnici razočarani, traže brzo rješavanje problema

Ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić i druga dva sindikata koja sudjeluju u pregovorima slažu se da bi predstavnici liječnika, kao nositelja zdravstvene djelatnosti, trebali ravnopravno sudjelovati u pregovorima o plaćama i drugim materijalnim pravima za oko 73.000 zaposlenih u zdravstvu, no preduvjet za to su izmjene Zakona o reprezentativnosti.

Upravo zbog problema s reprezentativnošću HLS-a postojeći KU je potpisan na godinu dana te istječe 26. ožujka. Vlada je prije desetak dana donijela odluku o pokretanju kolektivnih pregovora i imenovala Vladin pregovarački odbor na čelu s ministrom Kujundžićem.

Predsjednica HLS-a Renata Čulinović-Čaić razočarana je što u godinu dana nije učinjeno ništa.

- Razočarana sam što se godinu dana nije ništa napravilo kako bi liječnicima bila priznata reprezentativnost i očekujem rješavanje tog problema u najskorijem mogućem roku, rekla je Čulinović-Čaić Hini.

Trenutačno je u sindikat učlanjeno oko 3500 liječnika, a posljednjih godina došlo je do pada broja članova.

No, upozorava Čulinović-Čaić, HLS ne bi mogao ispuniti sadašnje kriterije o reprezentativnosti čak i da se u njega učlani svih 7000 liječnika iz javnog zdravstva.

HLS stoga predlaže da se, s obzirom na manjak liječnika, masovni odlazak i činjenicu da nema tko raditi, liječnici proglase strukom od posebnog nacionalnog interesa pa da im se kao nositeljima djelatnosti u zdravstvu prizna reprezentativnost.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!