12:20 / 20.05.2019.

Autor: Sara Badžek/HRT

Pjesmom "PTSP" protiv suicida

-

-

Foto: - / -

Pjesmom se želi utjecati na to da se smanji broj suicida među stradalnicima koji su pretrpjeli ratne traume.
Članovi Udruge veterana 7. gardijske brigade "Pume" provode projekt "Ne dam se!". Jedna od aktivnosti bilo je snimanje spota za pjesmu "PTSP" kojim žele utjecati na to da se smanji broj suicida među stradalnicima koji su pretrpjeli ratne traume.

Osim što sebi pokušava olakšati traumatična iskustva iz rata, autor teksta pjesme Dražen Popijač Pupi stihovima želi pomoći i suborcima koji se bore PTSP-om.

- Znate i sami, imali smo težak put do samostalnosti, rat nas je zadesio kako je. Mnogi smo bili normalni dečki, s igrališta, iz kafića otišli smo u taj rat, doživjeli strahote i kao posljedica toga dogodio se PTSP, kaže.

Upravo se tako zove i pjesma, za koju je premijerno prikazan spot, i koja se koristi u grupnim terapijama u liječenju ratnih veterana.

- PTSP je rak duše od kojeg pati branitelj, ali i članovi obitelji. Dobar dio njih se tijekom godina oporavio, ali kako je to kronični poremećaj, ima subjektivnih tegoba, kaže psihijatar Ivan Krpan.

Jer posljedica posttraumatskog stresnog poremećaja često je, nažalost, samoubojstvo. Iako je od rata prošlo već četvrt stoljeća, neke rane i dalje ne zacjeljuju. Upravo im je zato potpora okoline itekako potrebna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!