Pjevati s rupom u grlu

23.07.2019.

09:58

Autor: A. Markovina Radnić/HRT

default error photo
Stisnu gumb i prebace na šalu. Pozivaju operirane da izađu iz kuća, pobjegnu iz depresije i priključe se udruzi.
Od karcinoma grla godišnje u Hrvatskoj oboli između 550 i 600 ljudi, mahom su to muškarci i pušači, ali sve je više žena i mlađih osoba. Sve vrste pomoći mogu dobiti u sklopu bolničkog liječenja i putem udruga, a ako to požele - mogu i zapjevati. U Splitu, naime, djeluje klapa laringektomiranih osoba "Orilo-grmilo".

I s rupom u grlu oni mogu sve. Stisnu gumb i prebace na šalu. A prošli su kalvariju. Strašna dijagnoza. Zahtjevna operacija. Radioterapija. No najviše ih slama - gubitak glasa. No ne daju se, poručuju:

- Ma i pivamo i zezamo se, jedemo, pijemo i živimo jedan normalan život. Jer čemu očajavati, čemu jadati? Imamo kolega, poznanika i onih koji se povuku u kuću pa neće izlaziti, srame se ili ne znam, imaju neke komplekse manje vrijednosti. Jer je kao operiran i ne može. Može! - poručuje Ivica Ćuk, član klape "Orilo-grmilo". žele poručiti da im bolest nije potpuno utjecala na kvalitetu života i da mogu sudjelovati u svim socijalnim aktivnostima.

Antonia Jakelić Banić, logopedinja iz KBC Split koja im vodi klapu, specijalizirala je glasovnu patologiju i rad s odraslima. Posljednjih pet godina jedino ona pruža pomoć i budi nadu operiranima na grlu južno od Zagreba - a takvih je samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji između 30 i 45 godišnje!

Aparatić, vježbe, treba se naviknuti. Nekima je, kažu, najgore bilo reći prvo slovo - "a" ili "i".

Članovi splitske udruge, a putnika ima i sa Šolte, sastaju se u prostorijama veterana Četvrte gardijske brigade. Okupio ih je bivši pripadnik "Paukova" Dražan Maleš. Kad je prije 15 godina operiran, tri je godine šutio.

- Imao sam stvarno neugodnosti po gradu, po dućanima. Kad bih išao nešto tražiti, netko misli da ja prosim! - kaže.

U ime laringektomiranih ipak nešto traži:

- Ljudi polome prst, ruku, operiraju se, dobiju toplice. A mi izvadimo jedan dio organa i mi, navodno, nemamo pravo na toplice! - komentira.

Traže se i pjevači, jer članstvo se klapi "Orilo- grmilo" zbog nedostatka motivacije osipa. Pozivaju operirane da izađu iz kuća, pobjegnu iz depresije i priključe se udruzi. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!