13:55 / 15.01.2019.

Autor: M.M./E.L.S./HRT

Plaća, stan i more, a doktora ni za lijek

-

-

Foto: - / -

U Sućurju na Hvaru već duže vrijeme otvoren je naječaj za liječnika obiteljske medicine. Pacijenata tristotinjak, uz plaću i stan nudi se i godišnji bonus od 50.000 kuna.
Manjak liječnika, osobito specijalista u primarnoj zdravstvenoj zaštiti Splitsko-dalmatinsku županiju muči godinama. Od 250 liječnika obiteljske medicine, u sljedećih šest godina pola će ih se umiroviti, a nasljednika - nema. Najteže je, dakako, u malim mjestima.

U Sućurju na Hvaru već duže vrijeme otvoren je naječaj za liječnika obiteljske medicine. Pacijenata tristotinjak, uz plaću i stan nudi se i godišnji bonus od 50.000 kuna. Uzalud.

- Slična je situacija i u drugim malim otočnim mjestima i Zagori - kaže dr Dragomir Petric, ravnatelj županijskog Doma zdravlja. Tko bi uostalom za istu plaću radio više i u težim uvijetima.

- Zato nam je potrebna pomoć lokalne zajednice da pounudi benefite jer kako drugačije privući mlade, smatra Petrić.

Za koju godinu bit će još teže. Od 250 liječnika obiteljske medicine 150 ih u šest godina ide u mirovinu . A pitanje je tko će ih nasljediti. Bit će još gore u srpnju 2020. ako zaživi uredba Europske unije po kojoj se bez specijalizacije ne može raditi u zdravstvu.

Zahvaljujući europskim fondovima županija je raspisala natječaj za 36 specijalizacija, te još 15 iz vlastitih sredstava. Uskoro kreće novi krug, no problem je kaže dr Petric što dosta liječnika nakon specijalizacije, posebno radiolog, ostane raditi u bolnici.

Nedostatak medicinskih sestara posebna je priča, pa nije više neobično u  ordaniciji vidjeti samog liječnika ili stomatologa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!