13:00 / 03.01.2019.

Autor: HRT

"Plakati u ZET-ovim tramvajima seksistički"

Plakati u ZET-ovim tramvajima proglašeni "seksističkima" (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Plakati u ZET-ovim tramvajima proglašeni "seksističkima" (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Konstatacijom kako "alkohol kod žena dovodi do neopreznog upuštanja u spolne odnose s nepoznatim osobama..." grubo se vrijeđa dostojanstvo žena...
Konstatacijom kako "alkohol kod žena dovodi do neopreznog upuštanja u spolne odnose s nepoznatim osobama..." grubo se vrijeđa dostojanstvo žena - reakcija je to Socijaldemokratskog Foruma žena SDP-a Hrvatske i Foruma žena Gradske organizacije Zagreb na postavljanje plakata, kako kažu - seksističkog sadržaja u vozila ZET-a.

Oštro osuđuju postavljanje plakata iako je, navode, činjenica da je to učinjeno s primarno plemenitim ciljem - prevencijom eksperimentiranja srednjoškolaca s alkoholom. 

"No, način na koji je to izvedeno je potpuno neprihvatljiv i predstavlja demonstraciju seksizma i školski primjer promicanja rodnih stereotipa", navode u priopćenju, dodajući da "takav tretman žena u javnosti upravo i uzrokuje odnos prema njima kao manje vrijednima, potiče nejednak status žena i muškaraca, a posljedično dovodi i do rodno utemeljenog nasilja".

Kako je vidljivo, naručitelj spornoga plakata je Ured za zdravstvo Grada Zagreba, koji je u navedenoj kampanji surađivao s udrugom pod nazivom Centar za edukaciju, savjetovanje i osobni razvoj CEDAR.

"Cijeneći nastojanje udruge da djeci pruži mogućnost da sami kreiraju sadržaj plakata, kako tvrde, ističemo kako smo upravo mi odrasli ti koji trebaju i moraju korigirati stavove djece ukoliko oni posljedično dovode do kršenja ljudskih prava, u konkretnom slučaju prava žena. Osobito je to važno u gradu, Gradu Zagrebu, koji nije ni pokazao namjere poput nekih drugih gradova da u obrazovne ustanove na području svoje nadležnosti uvrsti nastavu građanskog odgoja, čija je zadaća, između ostaloga, podučavati učenike i učenice o značaju ljudskih prava, važnosti međusobnog uvažavanja i rodnoj ravnopravnosti", zaključuju u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!