23:09 / 19.03.2020.

Autor: Nataša Ban/Puls/IMS/HRT

Plan B: ovakvom se proljeću zasigurno nismo nadali

-

-

Foto: - / -

Što će biti dalje, i kako izdržati blokadu uvoza i izvoza i javnih okupljanja, rješenje se tek traži.
Ovakvom se proljeću zasigurno nismo nadali. Umjesto da uživamo u buđenju prirode, ogledamo se što bi nas moglo snaći. Posljedice epidemije uzrokovane koronavirusom, sad nam je već svima jasno, osjećat ćemo neko vrijeme. Zasad nam je svima promijenila život, a nekima je već ugrozila i posao.

- Početak ožujka, nama je doslovce posao stao. Taj vikend, odonda više nemamo niti jednog jedinog Talijana, izjavio je vlasnik Implant centra Martinko dr. Damir Martinko.

- Koliko sam zabrinut od 1 do 100? 100, kazao je pjevač Bojan Jambrošić.

- Nama su isto otkazali sljedeća 2 mjeseca sve regate koji smo trebali imati, ali ništa, moramo jednostavno trenirati kao kad su natjecanja da budemo spremni kad jednom krenemo, rekao nam je veslač Valent Sinković.

- U kontaktu sam s mojim talijanskim dobavljačima i nitko ništa ne radi, na žalost. Svi su u karanteni, kaže nam vlasnica trgovine tkaninama Marta Mohler.

Svakog radnog dana u godini dentalna klinika dr. Martinka bila krcata pacijentima. Umjesto posla, sad su sastanci i dogovori što dalje.

- Mi dežuramo, ne radimo skoro pa ništa, hrvatski pacijenti u principu oni koji se boje činjenice da mi radimo s Talijanima neće doći. Dogovorili smo se o smanjenju radnog vremena, to je bilo jako bitno napraviti da možemo smanjiti troškove i procijenili smo koliko možemo platiti u tom postotku smanjivanja radnog vremena, koliko možemo preživjeti. Mjera bi nam trebala donijeti kakav takav mir sljedeća 2-3 mjeseca, kazao je dr. Martinko.

- Pojačali smo mjere zaštite, isto tako savjetovali smo pacijentima da ako ne moraju odgode svoj posjet za neko daljnje vrijeme tj. bliži period koji se nadamo da će doći kad ova bolest prođe, rekao je voditelj ordinacije Pavle Šoštarić-Varga.

U Hrvatskoj komori dentalne medicine, Žarko Udiljak neprestano je na telefonu.

- Mi smo najizloženija struka u ovom trenutku kad pričamo o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, riječ je o kapljičnoj infekciji, koja se prenosi kapljičnim putem i jednostavno, ali ja vjerujem u kolege i vjerujem da, to su sve visokoobrazovani stručni kadrovi koji mogu prepoznati prehladu i sve te simptome i tome se othrvati, rekao je.

Izvoznike su teško pogodile zatvorene granice. Požeški Spin Valis masivni namještaj proizvodi pa plasira u 30-ak zemalja svijeta. Ali sad moraju usporiti.

- Jučer smo dobili otkazivanje narudžbi od najvećeg kupca iz Belgije, dakle Italija je u karanteni, Danska je u karanteni, Kina je već duže vrijeme, to su sve naša tržišta, Egipat, parenu bukvu radimo za Egipat. Dakle u ovom trenutku preko 30 posto naših kupaca na ino tržištu je praktički stavilo naše narudžbe na standby, kazao je predsjednik Uprave Spin Valis d.d. Zdravko Jelčić.

Najvažnije im je da ne dođe do vala otkaza. Ali kao i uvijek, nikom nije smrknulo da nekom ne bi svanulo. Dobre je volje Danica Picig, prodavačica na zagrebačkoj trešnjevačkoj tržnici.

- Nemam ništa, prodala sam sve do 10 sati jer je bilo stvarno lijepo i to se nije dogodilo ni za Božić kao danas. To vam mogu reći tako.

Što će biti dalje, i kako izdržati blokadu uvoza i izvoza i javnih okupljanja, rješenje se tek traži. Traje potraga za planom B.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!