19:32 / 21.01.2022.

Autor: Igor Ahmetović, Nikolina Ćosić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Planira se izgradnja još 60 zamjenskih kuća, građani sumnjaju u najavljenu dinamiku obnove

Obnova nakon potresa

Obnova nakon potresa

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon što je prije nekoliko dana potpisan ugovor za izgradnju prvih 30 zamjenskih kuća na potresom pogođenim područjima, u sljedećih nekoliko tjedana ugovorit će se gradnja njih još 60. S početkom idućeg tjedna stradalnici će se pozivati na razgovor o sklapanju ugovora, odnosno odabiru modela i tehnologije izgradnje kuće.


Trideset drvenih kuća prve su koje će država izgraditi u obnovi. Ugovori s izvođačima su potpisani, a obitelji koje čekaju nove domove ugovore potpisuju idući tjedan.

- Počinje postupak pozivanja stradalnika koji imaju odluke o izgradnji zamjenskih obiteljskih kuća u naš centar u Petrinji.

Kreću se od 830 do 870 eura po kvadratu, ovisno o samoj tehnologiji i tlocrtu kuće, rekao je Gordan Hanžek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

Za nekoliko tjedana potpisat će se ugovori za izgradnju još 60 drvenih, ali i toliko zidanih kuća. Rok za izgradnju drvene kuće je 4, a za zidane 8 mjeseci.

- Što držim da garantira da će nekonstrukcijska obnova obiteljskih kuća biti gotova do sljedeće sezone grijanja znači govorimo do ove godine rujna-studenog.Nastavljamo i s montažnim kućama to će biti, vjerujte, do godišnjice potresa u stotinama će se brojati, rekao je Hanžek.

U međuvremenu više od 5 tisuća ljudi i dalje je u kontejnerima. Neki od njih sumnjaju u najavljenu dinamiku obnove.

- Mi koji smo tu u kontejneru, kojima je srušeno, nema šanse da za 2 do 3 godine oni to išta i naprave, kazala je jedna gospođa.

- Obnova se ne radi 5 mjeseci ili 6. Puno je razrušeno, treba još puno očistiti, porušiti i odvesti pa tek onda graditi, rekao je jedan gospodin.

A prvi korak ka građenju su - javne nabave. Trenutačno su u tijeku one za izradu projektne dokumentacije za 900 obiteljskih kuća u vrijednosti 30 milijuna 300 tisuća kuna.

Kao i za 22 višestambene i stambeno-poslovne zgrade čija će dokumentacija stajati 6 milijuna 150 tisuća kuna.

- Mislim da i ovaj odaziv hrvatskih trgovačkih društava u nuđenju takvih radova i u segmentu konstrukcijske obnove i u segmentu izgradnje zamjenskih objekata otvara perspektivu da se to dinamički događa iz tjedna u tjedan puno puno brže, rekao je Darko Horvat, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Do početka ožujka očekuje se da će biti pokrenutih postupaka javne nabave u vrijednosti 100 milijuna eura.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!