Planulo cjepivo protiv gripe

29.10.2020.

15:32

Autor: Kristina Štrbac/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

default error photo
I gripa i koronavirus - bolesti su dišnog sustava, a u kombinaciji mogle bi izazvati komplikacije. Zato se cijepljenje i preporučuje.
U zadarskim ljekarnama cjepivo protiv gripe trenutačno se ne može kupiti. Doze koje su nedavno stigle odmah su rasprodane i ne zna se točan datum dolaska nove pošiljke.

➡️ Cjepivo protiv gripe u tri vala
➡️ Što se dogodi ako dobijete koronavirus i gripu u isto vrijeme?

Cjepivo građani u ljekarnama svakodnevno traže.

- Količina koju smo mogli naručiti bila je ograničena te ono što je došlo u prvom valu, prodalo se u roku od dva do tri dana. Najavljuje se da će se nova količina cjepiva pojaviti u 12. mjesecu i građani se predbilježuju već za ta nova cjepiva, rekla je magistra farmacije Ana Jadreško.

Prošle godine potražnja je, kažu farmaceuti, bila manja pa je količina koja je došla u prvom valu bila dovoljna za cijelu sezonu.

- Lani nije bilo teško nabaviti jer nije bilo gužve na svjetskom tržištu. Ove godine ga svi traže, pa nema dovoljnih količina koliko bi trebalo biti, rekao je Božo Čolak, ravnatelj Ljekarne Zadar.

Onaj tko nije u ugroženoj skupini i u ovom se trenutku želi cijepiti - ne može jer nema cjepiva. Slična je situacija, čini se, u cijeloj Hrvatskoj. Prve doze cjepiva išle su starijim osobama i pedijatrima. Prije tri dana ugrožene skupine počeli su cijepiti i obiteljski liječnici.

- Ja sam dobio 170 od traženih 250 doza. Uz obećanje da ćemo uskoro, a to znači negdje do sredine studenoga, dobiti i ovaj ostatak od 80 doza. Odaziv je dobar, rekao je liječnik obiteljske medicine Damir Biloglav.

Ako ipak uspijete kupiti dozu cjepiva u idućem valu pošiljke, imajte na umu da prilikom transporta iz ljekarne do liječnika obiteljske medicine cjepivo mora biti pohranjeno na određenoj, hladnijoj temperaturi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!