15:02 / 03.02.2019.

Autor: Odri Ribarović/HRT

Plastični otpad kao gorivo za ribarske brodice

-

-

Foto: - / -

Lošinjski Institut Plavi svijet jedan je od pet partnera u europskom projektu marGnet koji će se sljedeće dvije godine baviti kartiranjem, a zatim i recikliranjem morskog otpada.
Svjetska istraživanja pokazuju da se količina morskoga otpada svako ljeto u prosjeku poveća za alarmantnih 40 posto. U sklopu europskog projekta lošinjski Institut Plavi svijet angažirat će se ne samo na njegovou detektiranju nego i recikliranju. I to s pomoću inovativnog uređaja koji plastični otpad i ribarske mreže pretvara u biodizel za ribarske brodice.

Lošinjski Institut "Plavi svijet" jedan je od pet partnera u europskom projektu marGnet koji će se sljedeće dvije godine baviti kartiranjem, a zatim i recikliranjem morskog otpada te odbačenih ribarskih mreža s morskoga dna. Riječ je o projektu vrijednom više od 600 tisuća eura koji s 80 posto financira Europski fond za ribarstvo i pomorstvo. Upravo Institut Plavi svijet jedini je partner iz Hrvatske.

Morsko će se dno mapirati metodologijom koja rabi akustiku prema načelu rada sonara. Na taj će se način precizno detektirati o kojoj je vrsti morskoga otpada riječ i gdje se točno nalazi. No to nije sve; holistički pristup podrazumijeva i njegovo inovativno recikliranje u uređaju koji ga pretvara u biodizel odnosno pogon za ribarske brodice.

Animacija ribara i lokalnog stanovništva također je jedan od bitnih preduvjeta da bi projekt zaživio.

U sklopu projekta marGnet Plavi svijet organizirat će i niz prosvjeda o dobrobiti recikliranja plastičnog otpada i ribarskih mreža izvađenih s morskoga dna te ronilačke akcije čišćenja podmorja. Podsjetimo, upravo proizvodi od plastike čine 95 posto otpada koji pluta Sredozemnim morem ili leži na plažama. A prema istraživanjima Svjetskog fonda za prirodu, količina morskog otpada svako se ljeto povećava za čak 40 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!