18:31 / 15.02.2019.

Autor: Ivica Grudiček

Plastičnim čepovima do lijekova

-

-

Foto: - / -

Iako je dio pametnih lijekova uvršten na listu HZZO-a, potrebe su i dalje velike. Pa čakovečka udruga nastavlja skupljati čepove za bolesnu djecu.
Donatorsku akciju pokrenula je i čakovečka Udruga oboljelih od leukemije i limfoma. Prodaju plastične čepove, a uključili su se i građani iz cijele Hrvatske.

Dva dana nakon rođenja Mijo je obolio od leukemije. Bio je na tranplataciji, počele su komplikacije, imao je sepsu, gripu, upalu pluća, dobio je GVHD kože, GVHD crijeva, GVHD pluća, dobio je GVHD kože...

Teškoće i patnju njegova majka Anita nije prolazila sama. Uz roditelje potporu joj pruža Varaždinka Anica Črnila iz Udruge za oboljele od leukemije i limfoma.

- Imala sam karcinom, u međuvremenu sam prošla kemoterapije, tri ciklusa raznih zračenja. Ja sebe sad vraćam dvadeset godina unatrag - ono što sam dobila i pokušavam pomoći drugima - kaže Črnila.

No lijekovi i terapije su skupi. Udruga od 2013. provodi akciju skupljanja plastičnih čepova za nabavu lijekova. Do sada su prikupili preko 165 tona plastičnih čepova, a za jedan lijek daju i do 7 tona čepova.

Uključili su se dobri ljudi iz cijele Hrvatske. Dubravko Mlinarić iz okolice Stona prikupio je više od tristo kilograma čepova.

Iako je dio pametnih lijekova uvršten na listu HZZO-a, potrebe su i dalje velike. Pa čakovečka udruga nastavlja skupljati čepove za bolesnu djecu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!