Platforma za personaliziranu prehranu u predškolskoj dobi

11.12.2022.

07:00

Autor: Magdalena Šipić/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

U Dječjoj bolnici Srebrnjak osmislili Platformu za personaliziranu prehranu u predškolskoj dobi

U Dječjoj bolnici Srebrnjak osmislili Platformu za personaliziranu prehranu u predškolskoj dobi

Foto: Magdalena Šipić / HRT

Intolerancije i alergije na hranu kod djece u stalnom su porastu. A zdrava i uravnotežena prehrana, znamo, ključna je za pravilan rast i razvoj. Stoga su u zagrebačkoj Dječjoj bolnici Srebrnjak osmislili - Platformu za personaliziranu prehranu u predškolskoj dobi. U projekt su se uključili i splitski vrtići.

Sirevi, kvasac, rajčice, naranče....Šestogodišnji Lovre alergijama na hranu odmalena je sklon, pa njegovim roditeljima nije bilo nimalo svejedno kojoj će ga predškolskoj ustanovi povjeriti.

- Morate se dobro paziti jer ne znate kakva će biti reakcija, ne znate ako je sklon i, naravno, njemu kao malom djetetu da ne može to jesti, rekla je Marijana Ostojić Kavain iz Splita. 

No, Lovrinom vrtiću, osim primarnoga nepoznati nisu ni - prilagođeni jelovnici, a njih trenutačno treba čak šezdeset polaznika.

- Naše zdravstvene voditeljice jelovnike prilagođavaju toj djeci, znači, osmišljavaju personalizirane jelovnike unutar boravka djece i tako zadovoljavamo njihove potrebe, izjavio je Dubravko Vukovac, ravnatelj dječjeg vrtića Radost, Split. 

Za pravilan rast i razvoj,a što je još važnije, bez opasnosti za zdravlje.

- Alergijske bolesti mogu izazvati teške posljedice tipa anafilaktičke reakcije na neke nutritivne alergije, kazao je Milan Jurić, dr. med./pedijatar, subspecijalizant alergologije i kliničke imunologije.

Zato ih je važno prepoznati, čim ranije. Uz pomoć inovativne platforme, i pratiti. Te na primjeren način - odgovoriti.

- Omogućit ćemo roditeljima da otkriju jesu li djeca alergična te će se onima koji jesu ponuditi zamjenska namirnica onoj koja alergiju izaziva, poručila je Ana-Marija Genc, mag. nutr. članica projektne skupine.

- Znači nije samo bitno, dobro, moje je dijete alergično, ne smije jesti određene namirnice. Kreirati ćemo mu personalizirati jelovnik kako bi dobio i zadovoljio energetske potrebe kao i ostala djeca, rekla je Martina Martinčić, predstavnica partnerske tvrtke projekta.

- Takva će se djeca još dodatno pratiti, dat će im se prilika da se mogu još dodatno obraditi i testirati u suradnji s našom referentnom ustanovom za alergijske bolesti, izjavila je Mirjana Turkalj, dr.med. voditeljica projekta.

Projekt uključuje još dvije hrvatske regije i traje do kraja 2023. godine, a već se priprema novi. Bavit će se utjecajem mikro i nanoplastike na pojavu alergijskih bolesti i provodit će se u školama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!