Platili maturalac na koji nisu otišli, a do novca ne mogu

25.09.2021.

16:44

Autor: Potrošački kod/M.Š./HRT

Platili maturalac na koji nisu otišli, a do novca ne mogu

Platili maturalac na koji nisu otišli, a do novca ne mogu

Foto: Potrošački kod / HRT

Školska je godina počela, a mnogi učenici ostali su lani zakinuti za putovanja koja je poremetio koronavirus, i ne samo on. Desetak škola oštećeno je jer su potpisale ugovor s agencijom "Kontakt Tours" koja nije ispunila svoje obveze. Agencija je pri sklapanju ugovora s roditeljima jamčila da će, ako se putovanje ne realizira, vratiti novac. To se nije dogodilo, no razočarani učenici i roditelji ne namjeravaju odustati od traženja svojih prava. Problem je samo što od mjerodavnih institucija zasad nemaju nikakvu pomoć. 

 Trebao je to biti doživljaj za pamćenje. Petodnevno putovanje južnom Dalmacijom. Dubrovnik, Mljet, Korčula, Orebić, dolina Neretve. 

- Naša namjera bila je, kao i svake godine, da djeca s krasnim uspomenama završe osnovnu školu, ističe Katarina Ratkaj, razrednica bivšeg 8. b, OŠ Švarča. 

No završila je s traumama. Za roditelje, razrednike, a posebice za djecu. No idemo redom.

Misteriozni Tihomir Korać

Agenciju "Kontakt Tours" iz Zagreba i njezina predstavnika Tihomira Koraća izabrali su roditelji za organizatora putovanja koje se trebalo realizirati od 1. do 5. rujna 2020.

Epidemija tada bukti, broj zaraženih sve je veći. U dogovoru s roditeljima agencija odgađa putovanje za proljeće 2021. 

- Onda, na proljeće, direktor te agencije počeo nas je izbjegavati, sve se rjeđe javljati, slati nam generičke mailove, ne možemo zbog mjera, hotel je zatvoren, a nije bio, i tako, ističe Ratkaj. 

- Izgovori su bili da je preporuka Ministarstva da se na ekskurziju ne ide, kada smo mi rekli da je to samo preporuka i da smo mi roditelji, kao i škola, spremni preuzeti odgovornost u slučaju da dođe do zaraze kod nekog od djece, onda je rekao da on, eto, ne može preuzeti takvu organizaciju putovanja, s obzirom na to da je preporuka da dva razreda ne mogu ići u istom autobusu, ističe Sanda Kočevar.

Roditelji su našli i drugi autobus, vozače, no uzalud. Komunikacija je sve rjeđa. Tek potkraj svibnja 2021., kada učenici napuštaju osnovnu školu, Tihomir Korać odgovara da agencija ne može realizirati putovanje. 

- Moje dijete je reklo da ne želi živjeti u Hrvatskoj, da jedva čeka da završi srednju školu i da se odseli iz Hrvatske jer dobar dio godine imali su online nastavu i zaista su se veselili i čekali taj maturalac. To je sramota, to je užas, da se djeci krade i da je to društveno prihvatljivo, ističe Lidija Župčić

Roditelji platili po učeniku gotovo 2400 kuna

Većina roditelja putovanje je u cijelosti platila. Po učeniku gotovo 2400 kuna. S obzirom na to da je ono ugovoreno još u ljeto 2020., u međuvremenu je isteklo i osiguranje.

Roditelji su Tihomira Koraća i agenciju "Kontakt Tours" prijavili svim mjerodavnim institucijama: od Ministarstva turizma do Državnog inspektorata i policije.

- Do toga da smo išli na jednostrani raskid ugovora pojedinačno, dakle, svatko od nas, s preporučenim pismom, ta pošta nam se vraćala s naznakom da je primatelj obaviješten, ali nije pošiljku podignuo, ističe Kočevar. 

Ako nema raskida ugovora, nema ni povrata novca. Time i odgovor iz Ministarstva turizma u kojem roditelje na to upućuju, pada u vodu. Kako da ga raskinu ako osoba ne želi preuzeti ugovor, tj. poštu?!  

- Gospodin Tihomir Korać ne postoji. Osoba koja ne postoji i više se i ne javlja na brojeve telefona, ne koristi taj broj telefona i postojeću mail adresu ni ništa, dodaje Kočevar. 

Dvije agencije na istoj adresi

Roditelji su ipak otkrili da se njegovo ime spominje u drugoj putničkoj agenciji "Jan Tours". Pokušali smo s njima kontaktirati.

Agencija je aktivna, u njoj možete uplatiti putovanje, nudi skijaške aranžmane. U Udruzi turističkih agencija potvrđuju da je "Kontakt Tours" pred stečajem, a misle da znaju i za "Jan Tours".

- Znam jedino ono što je javno dostupno, a to je da ima, da postoji agencija "Jan Tours", koja je otvorena, ali ne sada, nego prije 7, 8 godina, tako da ne vjerujem da je povezana s ovim slučajem i s ovom teškom situacijom, ističe Tomislav Fain, predsjednik Udruge putničkih agencija Hrvatske.   

Obje su agencije prijavljene na istoj adresi - Gundulićeva 3 u Zagrebu. A povezuje ih i isti ovlašteni predstavnik Tihomir Korać. No to, kažu roditelji, očito nikomu nije sumnjivo.

- Znači, to prolazi. Naša djeca vide da je to prihvatljivo, da je to normalno, da ne možeš ništa, da ukradeš milijune kuna od djece, što je nisko da niže ne može biti, i ništa ti se ne dogodi, govori Lidija Zupčić

U Ministarstvu turizma roditelje upućuju na naknadu štete iz stečajne mase, ako ima novca i ako se stečaj uopće provede. 

- Ako nad organizatorom putovanja ne bude otvoren stečajni postupak, a organizator ne bude htio izvršiti traženi povrat novca, može se protiv organizatora podnijeti prijava turističkoj inspekciji Državnog inspektorata, ističu iz Ministarstva turizma. 

Roditelji su slučaj prijavili i Državnom inspektoratu, ali kod njih druga priča.

- Turistička inspekcija Državnog inspektorata nije nadležna za rješavanje sporova između putnika i turističke agencije u vezi s okolnošću da turistička agencija nije izvršila u zakonom propisanom roku povrat putniku svih uplaćenih sredstava, ističu. 

Institucije nemaju odgovora

Zapravo, nijedna institucija s kojom smo kontaktirali i roditelji i mi nema pravi odgovor na taj problem.

- Zar nitko ne može stati na našu stranu? Zar se nitko ne može zauzeti za nas roditelje? Zar to nije sramota? Nijedna udruga za zaštitu djece nije se javila, mi nismo jedini slučaj, po cijeloj se Hrvatskoj to događa, kaže Lidija Župčić

Roditelji su doznali da takve probleme s istom agencijom imaju još neke škole u Zagrebačkoj i Krapinsko-zagorskoj županiji. Riječ je o velikoj svoti koju su roditelji uplatili, a nisu dobili natrag. Tračak nade pruža jedno osiguravateljsko društvo.

- Do dana današnjega nitko se nije javio, osim da su zaprimili mail, da su odštetni zahtjev primili i da će ga obraditi dalje, ističe Nermina Dragić

Učenici su kao utješnu nagradu dobili jednodnevni izlet na Krk. No u ovom slučaju zapravo nema olakotne okolnosti. Jasno je da su roditelji putovanje platili i da su prevareni. Više od svega boli ih što zbog toga nitko nije kažnjen niti je ikomu išta sumnjivo. 

Predsjednik udruge "Potrošač" Igor Vujović u emisiji "Potrošački kod" govorio je o ovom slučaju. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!