12:38 / 30.11.2019.

Autor: M.Š./Hina

Plave vrpce Vjesnika najhrabrijima na moru

-

-

Foto: - / -

Pojedinačnu nagradu dobio je Antun Goreta, šibenski vaterpolist koji je spasio 12 kupača iz pobješnjelog mora kod talijanskog grada Anzija.
Ovogodišnji dobitnik Plave vrpce Vjesnika u pojedinačnoj konkurenciji šibenski je vaterpolist Antun Goreta, a u konkurenciji timova to su priznanje dobile Hrvatska gorska služba spašavanja i posada transportnog helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Svečana dodjela priznanja Plava vrpca Vjesnika 2019. bit će održana u ponedjeljak, 2. prosinca, u 18 sati u hotelu Radisson Blu u Splitu, rečeno je na konferenciji za novinare Sindikata pomoraca Hrvatske.

Tajnik Odbora Plave vrpce Vjesnika Damir Herceg objasnio je da je 24-godišnji vaterpolist Antun Goreta tijekom iznenadne oluje 15. lipnja iz pobješnjelog mora kod Anzija, talijanskog grada udaljenog 50 kilometara od Rima, spasio desetak kupača, među kojima i dvojicu mladih spasilaca.

- Učinio je to zajedno s kolegom vaterpolistom Lucom di Roccom, s kojim igra u talijanskom klubu Latina Anzio. Zbog valova visokih 5-6 metara i jakih morskih struja kupači nisu mogli izaći na pješčanu plažu, a nije pomogao ni živi lanac od stotinjak ljudi, kao ni brzo pristigla dva spasilačka broda te dva helikoptera, rekao je Herceg.

Goreta je u pisanoj izjavi svjedočio o svojem spasilačkom pothvatu.

- Na dijelu plaže na kojem smo se nalazili Luca i ja more je bilo malo valovito pa nismo ni slutili da se stotinjak metara dalje odvija prava drama. Ugledavši ljude kako se očajnički bore s valovima u nastojanju da se domognu plićaka, bez razmišljanja skočili smo u more da ih spasimo. Ogromni valovi dignu te na vrh i bace prema naprijed, a kad propadneš u taj vodeni ponor, jake struje te povuku još dalje od obale. Sve je trajalo dvadesetak minuta, a kad smo spasili i posljednjeg kupača, iskoristivši svoje plivačko znanje i snagu, 300-tinjak ljudi okupljenih na obali nagradilo nas je pljeskom, napisao je Goreta.

Spasilački tim Hrvatske gorske službe spašavanja i posada transportnog helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva zajedničkim snagama spasili su unesrećenog ribara s broda "Kordika 2" dugog 21 metar.

To zahtjevno spašavanje odrađeno je na otvorenome moru, 17 milja sjeverozapadno od otočića Jabuka, po jakom vjetru i valovima od tri metra.

Posadu helikoptera činili su kapetan satnik Davor Furčić, kopilot satnik Goran Jelić i tehničari letači stožerni narednik Dalibor Filipović i desetnik Ante Smoljko. Spasilački tim HGSS-a predvodio je Srđan Vrsalović, uz kojeg su još bili Petronije Tasić, Frane Bebić, Mladen Mužinić, Katja Milišić i David Pivalica.

- Kada je helikopter doletio iznad koće koja se kretala uz valove, počela je vrlo opasna operacija spuštanja u košari spašavatelja Tasića na ribaricu, točnije na plato veličine 5 puta 7 metara, što je učinjeno iz petog pokušaja. Moralo se paziti da čelično uže s kojim je spuštan Tasić ne zapne za ogradu ili neki drugi dio nadgrađa koće. Koliko je operacija bila zahtjevna, svjedoči i to da je helikopter sat vremena lebdio iznad ribarice na dvadesetak metara visine,  objasnio je Herceg.

Plavu vrpcu Vjesnika utemeljio je 1966. pjesnik i novinar Ratko Zvrko, u to vrijeme urednik pomorstva u političkom dnevniku Vjesnik.

Nakon gašenja Vjesnika 2012. dodjelu Plave vrpce Vjesnika preuzeo je Sindikat pomoraca Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!