Plavi telefon na rubu da odzvoni zauvijek

06.05.2020.

14:57

Autor: I.D./Zajedno za zdravlje/IMS/HRT

default error photo
Da telefoni Plavog telefona ne prestanu zvoniti - Udruga je pokrenula crowdfunding kampanju za prikupljanje financijskih sredstava.
Udruga Plavi telefon postoji već 28 i pol godina. Ta najstarija domaća linija pomoći trenutačno je u teškoj financijskoj situaciji - što je posebno zabrinjavajuće upravo sada kada su im pozivi učestali tijekom epidemije koronavirusa.

Da telefoni Plavog telefona ne prestanu zvoniti - Udruga je  pokrenula crowdfunding kampanju za prikupljanje financijskih sredstava.

- Kao najstarija linija pomoći, 28 i pol godina, pažljivo smo slušali, tješili, pomagali, štitili, savjetovali pa čak i spašavali živote. To je bilo stresno, naporno, ali zahvalno odnosno sretno tamo gdje smo imali sretne završetke. To znači da smo se svake godine na neki način morali dokazivati, kazao je u emisiji "Zajedno za zdravlje" predsjednik Udruge Plavi telefon Miroslav Vučenović.

Svih tih godina, dodao je, ulagali su u ljude, u projekte i programe.

- Sada je došla situacija da su pojedini programi unatrag nekoliko godina proglašeni najboljima. I dobili smo određena sredstva, a druge godine vam programi ne prođu. I naruši se taj kontinuitet, rekao je Vučenović.

Sredstva su dobivali na natječajima Grada Zagreba, ministarstva, Europe, banaka i tako dalje. I većina toga, kazao je Vučenović, prođe zbog čega su i imali kontinuitet rada od 28 godina.

- Ali prošle godine, to je bilo predzadnje, dovelo je do toga da smo lagano bili zabrinuti, a ulagali smo sve koliko smo mogli, kazao je i dodao da je unatoč tomu radio cijeli tim - i volonteri i stručni suradnici, i to sve besplatno.

- Međutim, život košta. A to znači da ja kao voditelj moram osigurati financijska sredstva kojih unatrag više od pola godine nije bilo i došli smo pred zid, rekao je Vučenović.

Nadaju se da će pokrenuta crowdfunding kampanja pomoći da Plavom telefonu "ne odzvoni" zauvijek.

- Naša želja je nastaviti taj kontinuitet, digitalizirati cijelu priču WhatsApp-om, SMS-om itd., bez obzira na to što mi pružamo pomoć putem linije. Pružamo pomoć i putem e-mail savjetovanja, imamo otvorena vrata savjetovališta gdje svakodnevno rade psihoterapeuti i besplatno daju savjetovanje. Mi to sve i dalje želimo nastaviti, rekao je predsjednik Udruge Plavi telefon.

Za to su im, kazao je, potrebna određena sredstva.

- Konkretno, to je nekih 20-ak tisuća mjesečno za pola godine. To je oko 120 000 kuna, što nam je zaista neophodno, rekao je Vučenović.

Cijeli razgovor poslušajte u videozapisu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!