19:04 / 23.03.2019.

Autor: HRT

Plenkovć: Investicijski rejting otvara prostor rastu plaća i padu kamata

-

-

Foto: - / -

Govoreći o povišenom kreditnom rejtingu, prema agenciji S&P, premijer Andrej Plenković kazao je da je nakon 6,5 godina, zahvaljujući naporima i rezultatima Vlade RH, Hrvatska je opet na invensticijskom kreditnom rejtingu.
Govoreći o povišenom kreditnom rejtingu, prema agenciji S&P, premijer Andrej Plenković rekao je za središnji Dnevnik HRT-a da je nakon 6,5 godina, zahvaljujući naporima i rezultatima Vlade RH, Hrvatska je opet na invensticijskom kreditnom rejtingu.

- To je sjajna vijest za Hrvatsku. Za razliku od prije nekoliko godina kada je rast prosječno bio 4-5%, a tada smo se zaduživali za oko 10%, danas rastemo oko 3%, ali i smanjujemo dug za 3%. To je taj zdravi rast koji se događa bez zaduženja, a uz porezno rasterećenje. S&P posebno je pohvalio poreznu reformu, ali i mirovinsku reformu. Meni je posebno važno, jer je to bilo jedno od ključnih pitanja o našem mandatu bilo je rješavanja pitanja Agrokora, kazao je premijer Plenković.

Na pitanje novinara Mladena Sirovice očekuje li da bi sve to moglo dovesti do daljnjeg rasta plaća i pada kamatnih stopa Plenković je potvrdio.

- Sve su to oni ključni indikatori koji će nam omogućiti da zdravo rastemo da poduzimamo daljnje strukturne reforme. Vraćanje investicijskog rejtinga bila je jedna od ključnih ambicija u našem programu Vlade. To je sada ostvareno. Nadam se da će za agencijom S&P ići i agencija Fitch, a Moody's je nešto konzervativniji. Što se tiče rasta plaća, mislim da se otvara prostor, ali i za daljnji gospodarski rast, rekao je Plenković.

Plenković o Uljaniku: Treba naći put koji će voditi računa i o hrvatskom gospodarstvu, brodogradnji i zaposlenicima

- Agencija S&P je rekla da su smanjeni rizici eventualnih problema s restrukturiranjem brodogradilišta Uljanik. Vlada je početkom 2018., na zamolbu Uljanika, dali sanacijsko jamstvo kao pripremu za restrutkuriranje od 716 mil. kn. Skoro 100 mil. eura se potrošilo. Restrukturiranje, odnosno plan koji su dali, nije ga naše ministarstvo odobrilo, niti ga je EK ocijenila dobrim. Izašli smo u susret i našli sredstva za još dvije plaće, a zatim Agencija za potraživanje radničkih tražbina još tri plaće. Činimo sve da uzmemo u obzir i socijalne efekte i financijske i ekonomske i regionalne i političke. To nije nimalo jednostavna odluka. Osim toga, želimo da sve skupa bude u skladu s europskim smjernicama. Zato sam vodio nekoliko razgovora s kolegama na margini Europskog vijeća u Europskoj komisiji. Čekamo njihove signale i idućih dana ćemo pristupiti onomu što trebamo - naći put koji će biti takav da vodi računa i o široj slici hrvatskog gospodarstva, ali i o brodogradnji i zaposlenicima. Meni je najbliža odgovorna odluka koja će uzeti u obzir sve te parametre, dodao je premijer.

"HDZ će sastaviti još jednu pobjedničku listu za Europski parlament" 

Premijer Plenković kazao je da namjerava u roku objaviti listu HDZ-a za izbore za Europski parlament.

- Rokovi će početi teći od 26. ožujka. Predsjednica Republike raspisat će tada izbore za EP. Nakon toga mislim da svi imaju dva tjedna da prijave svoje liste. HDZ će sastaviti još jednu pobjedničku listu kao i 2013. i 2014. godine. Drago mi je da je Hrvatski sabor jučer prihvatio zakon o financiranju političkih aktivnosti, dodaje.

- Vidjeli ste jedan nepotrebni i neukusni filibustering jedne od oporbenih stranaka, koja je sve samo ne europski orijentirana. Ona pokazuje duboko nerazumijevanje naše želje da se promijeni zakon, da se otkloni jedna nevjerojatna anomalija. Kampanja je duga čak 45 dana, a u EU nema države koja ima manje sredstava, kazao je Plenković.

Na pitanje zašto se onda čekalo s tim zakonom sve do sada, premijer je kazao da ne vidi nigdje neki problem te da je zakon išao u dva čitanja.

- Bitno mi je da javnost čuje i da se kampanja vidi, a ne da ovisimo o tome hoće li nam ured Europskog parlamenta ovdje raditi poluinformativnu malu kampanju na društvenim mrežama. To nije dovoljno. Ovo je odgovoran potez europski orijentirane vlade, za razliku od onih kojima je sadržaj Europe i europski smjer Hrvatske zadnja stvar za koju se zalažu.

Osvrnuo se i na komentare nekih udruga koje upozoravaju na vrijeme kada je zakon donijet te SDP-ove izjave da je riječ o sredstvu legalizacije HDZ-ovih crnih fondova.

- Ta izjava SDP-a je takva jedna sramota. To su izjave koje pokazuju temeljno neznanje o Europi, a posebno ono što HDZ radi. Ja samo postao predsjednik HDZ-a s minus 19 milijuna kuna na računu. Danas je u HDZ-u plus 16 milijuna kuna. Sve je transparentno do zadnje lipe.

"Za Hrvatsku 11 ili 12 zastupnika u EP-u, ovisno o brexitu"

Govoreći o brexitu, Plenković je kazao da se dalo još dva mjeseca za političke procese u Ujedinjenoj Kraljevini, da pokuša idućeg tjedna dobiti potporu u parlamentu, odnosno da se taj sporazum ratificira.

- Politički gledano, za to su šanse male. Nakon toga ćemo vidjeti kakve su namjere. Ovisno o tome da li će doći do eventualno nekih tektonskih promjena na političkoj sceni u Londonu, pa da netko zatraži dulje produljenje, onda mi idemo na izbore s 12 zastupnika za Hrvatsku. Toliko je zastupnika za Hrvatsku nakon što Ujedinjena Kraljevina izađe iz EU. Ostavili smo i pravnu mogućnost da ako se slučajno dogodi da to bude 11 zastupnika. Dvanaesti bi se onda eventualno priključio u trenutku kada zastupnici Ujedinjene Kraljevine izađu, dodao je.

"Neprihvatljiv Fideszov potez s posterom Junckera i Sorosa" 

Europski pučani suspendirali su mađarsku stranku Fidesz, ali je nisu isključili. Govoreći o tome premijer Plenković rekao je da je Fidesz pogriješio organiziravši kampanju u okviru koje je bio poster s predsjednikom EK Jean-Claude Junckerom i Georgeom Sorosom.

- Oni su stavljeni u kontekst da imaju neke teorije zavjere oko migracija. Kao prvo to je faktički netočno, ali i neprimjereno. I mi smo oko toga bili jasni. Međutim, s obzirom na sve okolnosti, da je Fidesz dio političke obitelji EPP-a, kompromis postignut na političkoj skupštini u srijedu, mislim da je jako dobar.

Plenković: Žalac je ministrica u Vladi

Odgovarajući na pitanje o povjerenju ministrici Gabrijeli Žalac, kazao je da ona radi svoj posao i da je ministrica u njegovoj Vladi. Na pitanje podmeće li joj itko iz HDZ-a, rekao je da neće o tome spekulirati i da ga ne muči to pitanje.

Premijer Plenković kazao je da je u kontaktu s Miloradom Pupovcem i da su za idući tjedan dogovorili sastanak.

Plenković: Odlično je da su manjine dio vladajuće većine 

Na pitanje je li ga zabrinjavaju poruke vezano za demokratizaciju, vladavinu prava, slobodu medija, poziciju Srba, kazao je kako smatra da je on osobno, Vlada, HDZ s njim na čelu, opredjeljeni za jačanje zaštite prava svih manjina u Republici Hrvatskoj.

- Smatram da se svi u Hrvatskoj, koja je u EU-u i NATO-u, koja je ostvarila sve svoje strateške ciljeve, obranila se od Miloševićeve agresije, stvorila slobodnu zemlju sa slobodnim institucijama, slobodnim tržištem, slobodnim medijima, neovisnim pravosuđem - moramo zajedno truditi da to bude još bolje. Ali pritom možemo pružiti ruku manjinama. Odlična je stvar da su manjine dio vladajuće većine. To je bila naša ambicija od samog početka. To bi ponovio svaki put da imam takvu priliku. To je ključna poruka koju većina, samopouzdana, svjesna svog položaja mora učiniti za manjinu - zaštititi ih u pravnom smislu i operativnom smislu provedbe niza programa koje smo pripremili za manjine, dodaje. 

Na pitanje je li očekuje da manjine ostaju u koaliciji, rekao je kako smatra da su oni uspostavili jedan odnos u kojemu si mogu sve reći, raspraviti, vidjeti je li se dobro razumiju ili pak ima nekih elemenata za koje on kao predsjednik Vlade nije svjestan. "Ako postoje takve situacije, o tome ćemo raspravljati i rješavati ih zajedničkim putem".

Na kraju razgovora za HRT Plenković je kazao da bi mu bilo drago da kolona u Jasenovcu bude jedinstvena, ali da zasad to izgleda, nažalost neće biti slučaj.        

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!