Plenković o padu MiG-a: To nije odgovornost ministra

07.12.2022.

13:52

Autor: I.Z./HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković danas je u posjetu Splitsko-dalmatinskoj županiji. Plenković se danas sastao sa županima, gradonačelnicima i načelnicima u Podstrani, a s njim su gotovo i svi ministri.

Osvrnuo se i na aktualne političke teme. Plenković je naglasio kako ministar obrane Mario Banožić nije kriv za pad MIG-a. 

"Sastanci su izrazito važni"

Predsjednik Vlade rekao je da se danas razgovaralo o četiri glavne teme. Predstavljena je zdravstvena reforma, kao i ona obrazovna. Predstavljeno je kako povući novce iz EU fondova, ali i kvalitetnije upravljanje državnom imovinom.

Dodao je da su sastanci sa županima izrazito važni da bi Vlada mogla učinkovitije i komplementarnije upravljali Hrvatskom. Plenković je komentirao zahtjeve učitelja.

Naglasio je kako su kadrovska pitanja jako važna te da je Vlada učiteljima, liječnicima, profesorima već povećala plaće.

Dodao je kako će Vlada nastaviti i dalje raditi na tom tragu, kako bi svi mogli nastavili pružati usluge i u zdravstvenom i u obrazovnom sustavu. 

Plenković o padu MIG-a: To nije odgovornost ministra

Predsjednik Vlade osvrnuo se i na pad MiG-a 21. Naglasio je da ima one informacije koje je MORH priopćio, a to je da je jedan pilot pušten kući, a drugi jutros uspješno operiran.

- Zrakoplovstvo obavlja tehničke kontrole. Nikada nijedan avion nije poletio, a da netko nije obavio tehničku kontrolu, istaknuo je Plenković.

Dodao je i da Hrvatska ima dovoljno zrakoplova za zaštitu svoga neba te naglasio da će od iduće godine, temeljem odluke Vlade o njihovoj kupnji, Hrvatska imati eskadrilu francuskih Rafalea, višenamjenskih borbenih aviona četvrte generacije.

- Avioni koji imaju dva motora. Vrlo važan detalj. Dakle, mi smo i o tome vodili računa kada smo odabirali koji tip višenamjenskog borbenog aviona nabaviti za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, istaknuo je premijer Plenković.

- Tada ćemo, naglasio je, imati "sasvim drugu situaciju".

- Tada će Hrvatsko ratno zrakoplovstvo doživjeti transformaciju koja će imati jako važan efekt na naše obrambene sposobnosti, rekao je.

Predsjednik Vlade odbacio je mogućnost odgovornosti ministra obrane Maria Banožića.

- Je li avion doživio neki tehnički kvar ili nije, nije odgovornost ministra, rekao je.

O konzultacijama s oporbom: Razgovori se vode

Plenković je komentirao i trenutne konzultacije koje se održavaju u Hrvatskom saboru glede odluke oko obuke ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.

- Razgovori se vode. Ovaj prijedlog ne samo da je u skladu s Ustavom i zakonom, nego u potpunosti slijedi sve situacije koje smo imali dosad. Ta priča koja govori o neustavnosti služi samo kao krinka. Stotinu ukrajinskih vojnika koji bi došli u Hrvatsku ne znam kome bi trebali predstavljati prepreku. Ako itko treba imati refleksnu potporu Ukrajini, onda je to Hrvatska, istaknuo je hrvatski predsjednik Vlade.

Dodao je kako je stvar sasvim jasna, čista, a sve ostalo je politiziranje. Plenković je izrazio uvjerenje da će saborski zastupnici donijeti razborite odluke.

"Važno je da je ministar financija u Washingtonu"

Plenković je naglasio i kako je važno za Schengen to što je ministar financija Marko Primorac u Washingtonu radi potpisivanja Konvencije između Vlade Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju porezne utaje u odnosu na poreze na dohodak.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban uvodno se zahvalio predsjedniku Vlade što je došao u Podstranu na sastanak sa županima, te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina. Govorio je i o programu "Zaželi". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!