Plenković o optužnicama protiv pilota: Za nas je to nepostojeći proces

14.10.2022.

15:41

Autor: I.Z./HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

U povodu češkog predsjedanja Vijećem Europske unije, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković održao je danas u Zagrebu redoviti polugodišnji sastanak s veleposlanicima zemalja članica EU-a. 

Plenković o inflaciji: Možemo biti zadovoljni

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske rekao je da se na sastanku razgovaralo o odličnim odnosima između Hrvatske i Češke.

Naglasio je da su na sastanku prošli posljednje korake za ulazak u schengenski prostor što je od velikog značaja za hrvatske građane.

Na objavljenih gotovo 13 posto rasta inflacije, rekao je, možemo biti zadovoljni.

- Našim mjerama smo limitirali rast inflacije. Brojne članice Europske unije imaju i do 15 posto mjesečnu inflaciju, a ukupne mjere koje smo poduzeli od limitiranja cijena do subvencioniranja, pogodnosti i niza mjera, mislim da smo uspjeli dobro konsolidirati situaciju, poručio je hrvatski predsjednik Vlade. 

"Za nas proces pilotima ne postoji"

Plenković se osvrnuo i na optužnice iz Srbije protiv hrvatskih pilota. Istaknuo je da je za Hrvatsku i Vladu to nepostojeći proces, orkestrirani politički proces.

- Za nas to ne postoji, poručio je.

Rekao je ako optužnica bude pravomoćna, za Hrvatsku ta presuda ne postoji. Hrvatski predsjednik Vlade komentirao je i dolazak Porfirija u Vukovar.

Rekao je kako zna da je na taj dan godišnjica pogibije Blage Zadre. Istaknuo je da Hrvatska nije birala taj datum.

- Ne bih rekao da je to vezano za nas. Nije prvi put da je Porfirije Hrvatske, je li datum idealan ili ne, poručio je.

- Što god bliže bi došli obljetnici Vukovara, bilo bi što gore, dodao je. 


Plenković prozvao Most: To su Milanovićevi mališani, to je ekipa za medicinski pregled

Plenković je komentirao i posljednje izjave predsjednika Republike Zorana Milanovića.

Naglasio je da su Milanović i Dragan Kovačević bliski prijatelji.

- Dva dana nakon zagrebačkog potresa odlazi u Slovensku, gdje se jede i pije, u lockdownu, to vam govori o bliskosti, rekao je.

Dodao je da je taj diskurs nepristojan i nekulturan. Hrvatski predsjednik Vlade osvrnuo se i na Most. Istaknuo je da su to Milanovićevi mališani.

- To je ekipa za medicinski pregled iz Mosta, koriste ga (Kovačevića) na tijelima u Saboru, ne bi li ga navodili što treba reći, dodao je. 

- Njegova je agenda da sada radi najgore protiv mene, ne bih li ja reagirao na njega, pa on u dosluhu da se brani, da je riječ o političkom progonu, poručio je.

Naglasio je da se slaže s Milanovićem zašto se protiv Kovačevića ne podigne optužnica, prošle su dvije godine. 

Plenković Stričaku: Mislim da nije dobro da se to dogodilo

Plenković je komentirao i slučaj varaždinskog župana Anđelka Stričaka. Rekao je da ne misli da bi trebao biti sankcioniran u stranci.

- Mislim da nije dobro da se to dogodilo. To nije situacija u kojoj bi se takav čovjek trebao naći. Dobro je da policija sve istraži. Ne vidim da je on nekog udario ili da je nešto bacio, rekao je hrvatski premijer. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!