15:13 / 27.11.2018.

Autor: D.M./HRT

Plenković: Aferu SMS rasvijetliti do kraja, ovo izgleda sve lošije

-

-

Foto: - / -

Odgovarajući na pitanje novinara da komentira detalje afere SMS koji cure u javnost premijer je ocijenio da što više informacija izlazi u javnost to afera izgleda sve gore i zahtijeva daljnje korake.
Nakon što je u Saboru branio prijedlog proračuna, premijer Andrej Plenković odgovarao je na pitanja novinara. Odgovarajući na pitanje novinara da komentira detalje afere SMS koji cure u javnost ocijenio da što više informacija izlazi u javnost to afera izgleda sve gore i zahtijeva daljnje korake.

Plenković je rekao kako se nije vidio s Milijanom Brkićem. "Mislio sam da ćemo se eventualno vidjeti danas, ali kolega Brkić nije došao. Očekujem od policije i DORH-a da se afera rasvijetli do kraja. Ne zna se što je više istina, a što ne. Što više informacija izlazi u javnost, to izgleda sve gore. Bavimo se aferom u kojoj je jedna od glavnih tema bila fabrikacija. Ako se tim jedna skupina ljudi bavila duže vremena, onda je važno je da se utvrde sve činjenice. Ja kao premijer nemam uvida u istragu. Imam dovoljno političkog iskustva da zadržim oprez, ali sve što se ovoga tiče postaje sve lošije i zahtijeva daljnje korake", rekao je Plenković.Podsjetimo, Jutarnji list je objavio dijelove istražnog iskaza Varge koji je, među ostalim, kazao da je Milijanu Brkiću istraživao "jednu njemu blisku osobu", te da mu je pomogao "da mu ne oduzmu diplomu" istražujući profesore koji su odlučivali o Brkićevu slučaju plagiranja diplomskog rada i na e-mail im poslao "rezultate te istrage". Naveo je i da ga je savjetnik predsjednice Vlado Galić tražio da pomogne Brkiću oko diplome, ali i da preko servera uputi prijetnje Daliji Orešković kako bi Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo protiv Tomislava Karamarka.

U tijeku intenzivna kriminalistička istraga

"Ja mogu samo potvrditi da hrvatska policija intenzivno surađuje s USKOK-om i mogu potvrditi da se provodi intenzivno kriminalističko istraživanje. Obzirom na tajnost istraživanja ne mogu govoriti o detaljima", izjavio je glavni ravnatelj policije Nikola Milina.Uskok tvrdi da nije izvor objavljeno Varginog iskaza  "Uskok nije izvor informacija koje su 26. studenoga 2018. objavljene u jednom dnevnom listu. Nadalje, iako istraga, sukladno zakonskim odredbama, nije tajna nego nejavna, Uskok smatra da objavljivanje sadržaja provedenih dokaznih radnji tijekom istrage šteti probicima kaznenog postupka", priopćio je Uskok na svojoj internetskoj stranici. Bivšega policijskog informatičara Vargu Uskok sumnjiči da je u postupku koji se vodio protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, njegova brata Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara na osječkome Županijskom sudu izradio lažnu SMS prepisku između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan prije objave prvostupanjske presude pritiskom na suca tražio da donese osuđujuću presudu. Osim toga tužiteljstvo tvrdi da je Varga, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude, protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnom sudu, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika kako bi je predao Zdravku Mamiću s namjerom da je on iskoristi u žalbenom postupku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!