00:07 / 31.12.2018.

Autor: HRT

Plenković: Ako ne dobijemo tražene avione, poništit ćemo natječaj

-

-

Foto: - / -

U ovom trenutku imamo informacije da SAD nije suglasan s prodajom aviona koje je Izrael ponudio Hrvatskoj te inzistira da se iz njih ukloni sva oprema kojom su avioni izraelskom tehnologijom nadograđeni i modificirani, rekao je Plenković.
Ako Republika Hrvatska zbog nastalih problema između Izraela i SAD-a ne bude mogla kupiti borbene zrakoplove F-16 Barak od Izraelaca, kakve je odabrala, Vlada RH će poništiti odluku o odabiru, izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković u intervjuu Večernjem listu.

U novogodišnjem intervjuu Večernjem listu od ponedjeljka i utorka, predsjednik hrvatske Vlade i HDZ-a Andrej Plenković govorio je i o najavama za 2019. godinu u području porezne politike, gospodarstva i demografije, o hrvatskoj vanjskoj i EU politici te o odnosima sa susjednim državama.

Na upit je li Izrael imao pisanu potvrdu SAD-a da će dopustiti prodaju zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj kada su se javili na hrvatski natječaj za kupnju borbenih zrakoplova, premijer Plenković rekao je kako je "Izrael preuzeo obvezu da ishodi dopuštenje SAD-a za prodaju aviona koji su bili ponuđeni, tj. F-16 Barak i koje je Hrvatska odabrala".

"U ovom trenutku imamo informacije da SAD nije suglasan s prodajom aviona koje je Izrael ponudio Hrvatskoj te inzistira da se iz njih ukloni sva oprema kojom su avioni izraelskom tehnologijom nadograđeni i modificirani. Očekujemo očitovanje Izraela s obzirom na nove okolnosti",  istaknuo je Plenković.

"Kao što sam rekao javno prije tri tjedna, ako zbog problema koji su nastali na relaciji između Izraela i SAD-a ne budemo mogli kupiti avione kakve smo odabrali, Vlada će poništiti odluku o odabiru",  odgovorio je na pitanje što će Hrvatska učiniti i hoće li poništiti natječaj.

Plenković o savjetnicima predsjednice Republike

U vezi s nedavnom odlukom predsjednice Republike o smjenjivanju svoga savjetnika Mate Radeljića, premijer je podsjetio kako je i prije bio niz savjetnika koji su bili razriješeni, dodavši da je za njega riječ tek o kadrovskom pitanju u djelokrugu predsjednice.

Komentirajući Radeljićeve tvrdnje o navodnim prijetnjama koje mu je uputio djelatnik SOA-e, premijer Plenković rekao je da je SOA provela unutarnji nadzor te je utvrđeno da nije bilo nikakvih pritisaka ni prijetnji.

Na upit o aferi SMS premijer je naglasio kako je ta afera "vrlo loša jer upućuje na apsolutno neprihvatljiva ponašanja. Fabriciranje, tj. krivotvorenjem navodnih prepiski najviših političkih i pravosudnih dužnosnika nastojalo se destabilizirati političku scenu, institucije i pravni poredak. S obzirom na to da želimo jačati povjerenje u institucije, očekujem od policije, DORH-a i svih nadležnih službi da se ova afera rasvijetli do kraja", dodao je.

Nema poreza na nekretnine

Vezano za provedenu poreznu reformu premijer je rekao da Vlada nastavlja smanjivati poreze, uključujući stope PDV-a, kao što se i obvezala svojim Programom.

Glede opće stope podsjetio je da je posljednjim izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost jasno propisano da opća stopa od 1. siječnja 2020. iznosi 24 posto. "Za ostale daljnje korake u pojedinim segmentima poreznog sustava, uključujući u ugostiteljstvu, još je prerano govoriti", kazao je.

Upitan je li se potpuno odustalo od poreza na nekretnine, premijer Plenković rekao je: "Nema poreza na nekretnine".

Osvrćući se na demografske mjere koje je provela njegova Vlada Plenković je naglasio kako vjeruje "da su i pozitivne demografske brojke, prema kojima je u prvih deset mjeseci 2018. rođeno 351 dijete više u odnosu na isto razdoblje lani - dijelom i rezultat provedenih demografskih mjera".

Najavio je i da će se od početka 2019. povećati i neoporezivi iznos moguće potpore za novorođeno dijete zaposlenika, s 3.326 na 10.000 kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!