13:42 / 15.03.2019.

Autor: HRT

Plenković: Besmislene optužbe ne zaslužuju ni komentar

-

-

Foto: - / -

Insinuirati manipulativne teze kako bi SOA i hrvatski diplomatski predstavnici u BiH sudjelovali u naoružavanju radikalnih elemenata toliko je besmisleno da to ne zaslužuje ni komentar, rekao je premijer Plenković.
U Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine iskaz je dao ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. Istraga je otvorena nakon što je teško optužio hrvatsku obavještajnu zajednicu za tajnu operaciju u kojoj su, rekao je - obavještajci SOA-e novačili državljane BiH - kako bi podmetnuli oružje u islamske vjerske objekte u toj zemlji. Ustvrdio je da je cilj operacije bio pokazati da u BiH djeluju naoružane skupine radikalnih islamista. Hrvatska vlada oštro je odbacila te optužbe.

Ured predsjednice priopćio je da nema namjeru komentirati zlonamjerne konstrukcije, a premijer Andrej Plenković na Vladinoj sjednici optužbe je nazvao besmislicama.

- Hrvatska odbacuje Mektićeve optužbe
- Medved o Mektiću: Potpuno neodgovorno i neutemeljeno

- Mi smo, naravno, razgovarali jučer. Ispada kao da je nekakav sport u kojem kao da jugo ode iz Dalmacije prema Sarajevu. Čim ja dođem na teritorij BiH, uvijek se nešto posebno događa, rekao je premijer odgovarajući na novinarska pitanja nakon okruglog stola "Odvjetnici i tehnologija današnjice" u sklopu 37. Dana hrvatskih odvjetnika. 

- Stvari treba nazvati svojim imenom. Još jednom ponavljam, Hrvatska je odgovorna država članica NATO-a, Europske unije, surađuje u borbi protiv terorizma u brojnim međunarodnim forumima. Tu suradnju vode nadležna tijela pri čemu jednu od ključnih uloga ima SOA. Ta agencija surađuje i sa službama drugih zemalja, naročito naših susjednih zemalja, objasnio je. 

- Insinuirati manipulativne teze kako bi SOA i hrvatski diplomatski predstavnici u BiH sudjelovali u naoružavanju radikalnih elemenata toliko je besmisleno da to ne zaslužuje ni komentar, rekao je Plenković dodajući da je "činjenica da je optužbe demantirao dok se nalazio na teritoriju BiH puno jača od bilo kakve prosvjedne note".

Optužbe je odbacio i predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost SDP-ov Ranko Ostojić. Rekao je da je od SOA-e dobio kvalitetno izvješće u kojem SOA "nije potvrdila da su se dogodile stvari za koje je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić optužio Hrvatsku", a to je da su hrvatski obavještajci regrutirali državljane BiH kako bi podmetnuli oružje u islamske vjerske objekte u njihovoj zemlji.

- Očito smo kolateralna žrtva odnosa unutar sigurnosnog sustava BiH, dodao je Ostojić. Nije htio špekulirati treba li Mektića sankcionirati pokaže li se da nije istina ono što govori.

- To je stvar BiH, oni neka rješavaju taj problem. Što se tiče Hrvatske, sigurno je da situacija u kojoj vas optuže bez dokaza i argumenata zahtijeva promptnu reakciju. Ja sam zadovoljan time što sam dobio vrlo argumentiran i kvalitetan odgovor SOA-e u kojem nije potvrđeno da su se dogodile stvari za koje je Mektić optužio Hrvatsku, istaknuo je Ostojić.

Napomenuo je da će idući tjedan na sjednici Odbora čelnici svih obavještajnih službi podnositi izvješća pa će svi članovi Odbora biti u prilici razgovarati s njima i pitati ih što god žele.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!