Plenković: Bez izborne reforme neće se omogućiti legitimna zastupljenost Hrvata

04.05.2022.

20:37

Autor: M.M./Hina/HRT

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: Kristina Stedul Fabac / HTV/HRT

Bez izborne reforme u Bosni i Hercegovini neće se omogućiti legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda, tvitao je premijer Andrej Plenković.

"Nakon raspisivanja Općih izbora u BiH, s Draganom Čovićem o daljnjim naporima za ostvarivanje ravnopravnosti Hrvata u BiH, kao i važnosti jedinstva HNS-a BIH, napisao je premijer u objavi na Twitteru uz fotografiju s Čovićem, predsjednikom HNS-a BiH.

Plenković je istaknuo da se "bez izborne reforme neće moći omogućiti legitimna zastupljenost konstitutivnih naroda niti funkcionalnost institucija BiH".

Predsjednik Zoran Milanović premijeru je u dopisu predložio da se sazove sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog opasnosti da Hrvati u Bosni i Hercegovini neće moći birati svoje predstavnike u tijela vlasti.

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) je ranije tijekom dana većinom glasova donijelo odluku da se opći izbori u BiH provedu 2. listopada temeljem odredbi postojećeg izbornog zakona.

Predsjednik SIP-a Suad Arnautović ocijenio je da bi odgoda izbora zbog nepostizanja političkog dogovora o izbornoj reformi predstavljala kršenje temeljenih prava građana BiH, odnosno kako nikome nije dopušteno "oteti pravo biračima" da svake četiri godine izađu na izbore i glasaju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!