Plenković bizarnima ocijenio Milanovićeve izjave

19.10.2020.

17:19

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Premijer Andrej Plenković rekao je uoči sjednice Predsjedništva i Nacionalnoga vijeća HDZ-a da će sutra biti predstavljene nove mjere.
Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je bizarnim ocijenio ponašanje predsjednika Republike Zorana Milanovića zadnjih mjeseci i dodao kako smatra problematičnima tri točke s njegovog aspekta kao premijera, ali i društva.

➡️ Milanović: Pitat ću Plenkovića kojim sam riječima posijao sjeme mržnje 
➡️ "Pred Hrvatskom veliki izazovi, ostanimo odgovorni i solidarni"
➡️ Počele ovrhe, uvođenjem moratorija ostalo ih je oko 1 200 000

- Ono što je po meni ključno da prepoznamo u ovom zaista već bizarnom ponašanju predsjednika Milanovića zadnjih nekoliko mjeseci su tri temeljne točke koje smatram problematičnim, ne samo iz aspekta mene kao predsjednika vlade, nego opće kao društva, odgovorio je Plenković prije početka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ a na pitanje o današnjim Milanovićevim izjavama. 

Naveo je predsjednikove izjave koje su, "objektivno govoreći, na neki način kod određenog dijela sugrađana, možemo reći, podrivale ono što je radila Vlada, Stožer, epidemiolozi, liječnici".

- Ako netko kaže da se koronavirus može usporediti s karijesom, smatram da je to podrivanje povjerenja u one koji su ozbiljni i koji svaki dan u bolnicama predano rade da oni koji su najfragilniji ne budu bolesni i da ne umru, rekao je premijer.

Dodao je kako vjeruje da nema više nikoga tko podcjenjuje problem koronavirusa.

- S druge strane, imate ponašanje koje je bilo krajnje neuobičajeno u kontekstu slučaja koji se odnosi na posljednje aktivnosti DORH-a, USKOK-a, policije u vezi s Velikom Goricom, Novom Gradiškom i jednom javnom kompanijom, gdje smo, po meni, vidjeli nevjerojatan izričaj predsjednika vis-a-vis rada DORH-a, vis-a-vis rada USKOK-a, vis-a-vis rada policije. Dakle, tu direktno se ja sada moram zapitati, je li problem što se tijela koja su za to nadležna bore protiv korupcije? Je li to problem? Znači li to da je on protiv borbe protiv korupcije? Borba protiv korone, ispada da je protiv. Borba protiv korupcije, ima neki problem. Ne vjerujem baš da je protiv, ali ima neki problem, rekao je Plenković.

I treći problem, dodao je, "kod slučaja napada na Banske dvore, po meni je to nesumnjivo kazneno djelo s elementima terorizma (...) gdje se kao i drugi dio ljevice relativizira taj događaj".

- Relativiziranje tog događaja znači minimiziranje događaja, a to nije dobro, dodao je.

"Ako je toliko nevješt, neka ostane nevješt"

Na daljnje upite da odgovori na što je mislio kada je spominjao 2016. i sjeme mržnje i agresije, za što predsjednik tvrdi kako ne zna na što je Plenković mislio, premijer je kazao "on to zna, predlažem da on to kaže, a ako je toliko nevješt, neka ostane nevješt".

Milanović je danas rekao kako nije relativizirao događaj na Markovu trgu te da je nazvao premijera nakon napada. Plenković je rekao da ga je zvao i da su kratko razgovarali, no to nije doživio kako nekakvu potporu, niti mu ona treba.

O Inicijativi tri mora

Što se tiče Inicijative tri mora Milanović je rekao da za to ne bi dao ni lipe, na što je Plenković odgovorio "postoje neke vanjskopolitičke teme gdje imamo bliske stavove, no ovdje imamo različiti stav. Hrvatska sudjeluje u Inicijativi već 5 godina, tako će biti i dalje, a ako on u tome ne želi sudjelovati, to Vladi nije ni važno".

O novom "lockdownu"

Na pitanje postoji li mogućnosti novog "lockdowna", Plenković je rekao da različite zemlje različito reagiraju, a nove mjere ograničavanja, poput onih koje smo imali tijekom proljeća, nastojat ćemo izbjeći pod svaku cijenu.

- Želimo naći balans između zaštite zdravlja i gospodarskih aktivnosti i koliko-toliko normalnog života naših sugrađana. Apeliram na sve, ovdje je samokontrola najveći dio rješenja, naglasio je.Plenković: "Sutra predstavljamo nove mjere za očuvanje radnih mjesta"

Na novinarsko pitanje je li trebalo produljiti moratorij, Plenković je rekao kako su ministri Marić i Malenica objasnili sve okolnosti i dogovor postignut s javnim bilježnicima o faznom puštanju ovrha. Dodao je kako se mora voditi računa i o tome da se trebaju ispunjavati preuzete obveze.

Naglasio je da je Vlada tijekom ove krize pokazala koliko je učinila za očuvanje radnih mjesta.

- Sutra ćemo ministar Aladrović i ja na Vladi predstaviti nove mjere za održavanje radnih mjesta koje će ići do kraja godine kako bismo pomogli onim sektorima koji su najugroženiji, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!