22:45 / 14.03.2022.

Autor: P.F./Hina/HRT

Plenković: Blinken izrazio podršku nakon pada drona u Zagrebu

Antony Blinken i Andrej Plenković

Antony Blinken i Andrej Plenković

Foto: Elizabeth Frantz / Reuters / Igor Soban / Pixsell

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovarao je s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom koji mu je izrazio zabrinutost i podršku nakon pada drona u Zagrebu te spremnost na zaštitu hrvatskog neba zajedno s NATO-om.

- Večeras razgovor s državnim tajnikom Blinkenom koji me nazvao da izrazi zabrinutost i podršku nakon pada drona u Zagrebu te spremnost da zajedno s NATO-om pomogne u zaštiti našeg neba, napisao je Plenković na Twitteru.

Bespilotna letjelica sovjetske proizvodnje srušila se u četvrtak navečer iza 23 sata u zagrebačkom naselju Jarunu. U hrvatski zračni prostor ušla je iz Mađarske, odakle je došla iz Rumunjske.

Kako je u ponedjeljak rekao hrvatski premijer, na letjelici je bio eksploziv, a daljnjom se istragom želi utvrditi tko je i na koji način lansirao projektil prema Hrvatskoj te je li riječ o pogrešci, sabotaži ili namjeri.

Plenković je na Twitteru također rekao da je Blinken pozdravio hrvatsku jasnu podršku Ukrajini i napore za prihvat ukrajinskih izbjeglica.

Uz to, potvrdili smo važnost jačanja zajedničke sigurnosti i strateškog dijaloga Hrvatske i SAD-a. Uoči nastavka pregovora o izbornom zakonu BiH, zatražio sam potporu SAD-a da se postigne dogovor i osigura ravnopravnost Hrvata kao jednog od triju konstitutivnih naroda, dodao je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!