10:31 / 23.08.2018.

Autor: HRT

Plenković: Brodogradnja je važna za Hrvatsku

-

-

Foto: - / -

Vlada prati situaciju u Uljaniku, prije svega ministarstva gospodarstva i financija, kazao je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković.
Vlada prati situaciju u Uljaniku, prije svega ministarstva gospodarstva i financija, kazao je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković. Podsjetio je da je Vlada u siječnju, u dogovoru s EU-om, za Uljanik dala jamstvo u iznosu većem od 700 milijuna kuna.

"Radi se o privatnoj kompaniji, a odgovornost je prije svega na Upravi. Želimo učiniti sve što bi pomoglo, ali to mora biti zakonito i u skladu s europskim propisima vezano za potpore", rekao je. Istaknuo je i da je u posljednjem desetljeću brodogradnja sudjelovala u zaposlenosti 2-5 posto te u BDP-u s 0,8-1,8 posto, a u izvozu čak i do 10-15 posto. "Brodogradnja je važna za Hrvatsku, ali je od samostalnosti Hrvatske do danas financirana s 31,3 milijarde kuna", rekao je Plenković koji je najavio sastanak s Upravom Uljanika. U iznalaženju rješenja, dodao je, Vlada će se voditi s tri načela: održivost radnih mjesta, funkcioniranje gospodarstva i zakonski okvir.

Premijer se na početku sjednice osvrnuo na proslavu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu i komentirao je izvrsne rezultate turističke sezone. Također, komentirao je ohrabrujuće podatke vezano za požarnu sezonu te zahvalio vatrogascima i svima koji su bili angažirani u gašenju požara i pripremi protupožarne sezone.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!