21:19 / 06.09.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Plenković čestitao Roš hašanu, Jom kipur i Sukot

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković

Foto: Matija Habljak / PIXSELL

Židovi diljem svijeta slave dolazak Nove godine. Roš hašana počinje večeras sa zalaskom sunca. I ove godine dvodnevni blagdan obilježava se u uvjetima pandemije. Službe u sinagogama su ograničene pa će ga Židovi uglavnom provesti u krugu obitelji.


Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je u ponedjeljak čestitku građanima židovske vjere u povodu blagdana Roš hašane, Jom kipura i Sukota tradicionalnom izrekom Budite upisani za dobru godinu - Lešana tova tikatevu.

- U ime Vlade i osobno svim židovskim vjernicama i vjernicima upućujem iskrene čestitke u povodu blagdana Roš hašane, Jom kipura i Sukota. Tradicionalnom izrekom 'Budite upisani za dobru godinu - Lešana tova tikatevu', od srca vam želim svako dobro u nadolazećoj godini te da blagdanske dane provedete u miru i veselju sa svojim bližnjima, stoji u čestitki.

Neka vam nova 5782. godina donese obilje nade, zdravlja i uspjeha, poručio je premijer Plenković.

Roš hašana, što znači glava godine, početak godine, židovska je Nova godina. Teče od zalaska Sunca jednog dana sve do zalaska sunca dva dana poslije.

Ta svetkovina govori o Božjem stvaranju svijeta i podsjeća na Božji sud. Njome se označava početak jednog razdoblja u kojem se vjernici posvećuju molitvi, kajanju, unutarnjem preispitivanju sebe. Traje deset dana.

Zadnji čin pokajanja sastoji se od javnog priznanja grijeha molitve i posta, što je vrhunac koji pada na Jom kipur, Dan pomirenja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!