10:33 / 28.04.2020.

Autor: HRT/Hina

Plenković: Cilj je proizvodnja više hrane i zapošljavanje u ruralnim područjima

-

-

Foto: - / -

Predsjednik Vlade Andrej Plenković potpisao je Ugovor za izgradnju poddionice Beli Manastir - most Halasica na autocesti A5.
Premijer Andrej Plenković posjetio je Osječko-baranjsku županiju. Rekao je da je Vlada do sada donijela niz kvalitetnih mjera i zakona u korist hrvatske poljoprivrede, a cilj je proizvodnja više hrane bolje kvalitete, te kvalitetniji život i veće zapošljavanje u ruralnim područjima.

- U našem mandatu donijeli smo niz kvalitetnih zakonskih rješenja; imali vrlo značajan proračunski okvir za poljoprivredu, poduzimali vrlo kvalitetne mjere i poticaje prema poljoprivrednicima, dobro koristili europska sredstva u kontekstu rasprave o novoj zajedničkoj proračunskoj politici i kao zemlja koja predsjeda Vijećem Europske unije, izjavio je Plenković nakon sastanka koji je na temu poljoprivrede održan na osječkom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti.

Današnji posjet članova Vlade Osijeku, naglasio je, iskorišten je za dijalog; ne samo s predstavnicima županijske vlasti i akademske zajednice već i s ključnim gospodarstvenicima koji se bave poljoprivredom te predstavnicima komora i različitih udruga. Razmijenila su se mišljenja o svemu što Vlada radi vezano za poljoprivredu i ruralni razvoj, i onoga što poljoprivrednici i ostali dionici toga sektora gospodarstva iz svoga kuta gledanja, sugeriraju Vladi da bi se poboljšala situacija, dodao je.

Župan Anušić zahvalio je Vladi na podršci projektima Osječko-baranjske županije i Slavonije.

- Svi projekti koje smo stavili na stol i imali u pripremi, realiziraju se i u tijeku su, i to je najbitnije, kazao je Anušić, ocijenivši da su Slavonija, Barana i Srijem kroz istoimeni Vladin razvojni projekt dobili ogromnu šansu koja se ne smije propustiti.

Vlasnik tvrtke Žito Marko Pipunić izjavio je da je važnost Slavonije, Baranje i Srijema danas, zbog situacije s koronavirusom, puno veća nego prije pandemije.

- Uloga svih nas je podjednako važna i odgovorna i ukoliko nastavimo ovom dinamikom, vjerujem da Hrvatske ne bi trebala imati problema sa samodostatnosti i održivosti jer potencijala imamo, ocjenio je Pipunić. 

Na radnom sastanku su, uz premijera Plenkovića, ministricu poljoprivrede Mariju Vučković i ministra regionalnog razvoja i EU fondova Marka Pavića sudjelovali predstavnici tvrtki koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, Sveučilišta u Osijeku, Grada Osijeka, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske gospodarske komore, Poljoprivrednog instituta Osijek, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti te udruga svinjogojaca, govedara i voćara.

Vlada želi da se što prije dovrši Nacionalna strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja, istaknuo je Plenković. Poručio je kako je cilj Vlade proizvodnja više hrane, bolje kvalitete, po konkurentskim cijenama, na održiv način upravljati prirodnim resursima u klimi koja se mijenja te pridonijeti poboljšanju kvalitete života i većem zapošljavanju u ruralnom područjima.

Naša je ambicija da kroz tu strategiju ostvarimo četiri temeljna cilja - povećanje produktivnosti i otpornosti poljoprivredne proizvodnje na klimatske promjene, jačanje konkurenosti poljoprivredno-prehrambenog sustava, obnova ruralnog gospodarstva i poboljšanje života u ruralnim područjima, te poticanje poljoprivredno-prehrambenih inovacija, rekao je.

Posjet farmi Mitrovac, jednoj od najvećih hrvatskih farmi muznih krava

Premijer Plenković prethodno je bio nazočan potpisivanju ugovora za izgradnju poddionice Beli Manastir most Halasica na autocesti A5, a posjetio je i tvrtku Belje plus d.o.o. te obišao farmu Mitrovac, jednu od najvećih farmi muznih krava u Hrvatskoj.

Na potpisivanju ugovora Plenković je rekao kako je izgradnja na preostalom punom profilu autoceste od strateškog značaja za Slavoniju i Baranju i za Hrvatsku. Naglasio je da mu je drago da su se uspjela iznaći sredstva za financiranje.

- Naše tvrtke su uspjele dobiti posao koji će se realizirati u naredne dvije godine, rekao je i zahvalio se županu Anušiću koji je stavio akcent na ovaj projekt koji je važan za osječko-baranjsku županiju, ali i za povezivanje koridora sjever-jug, naglasio je premijer.


Premijer je u Osijeku izjavio kako je on za neradnu nedjelju, ali i naglasio kako je to tema koja zahtijeva široku javnu raspravu i zakonsku podlogu.

Plenković je to rekao odgovarajući na novinarska pitanja nakon posjeta tvrtki "Belje", podsjetivši na riječi Nacionalnog stožera Civilne zaštite vezane uz posljednje mjere u sklopu zaštite od epidemije koronavirusa.

Ako epidemiolozi procjenjuju da treba jedan dan smanjiti mobilnost stanovništva, a odabrana je nedjelja nema ništa logičnije, prirodnije, u Hrvatskoj, da to bude u nedjelju, rekao je.

Na dodatno pitanje hoće li tako ostati i nakon što bude proglašen prestanak epidemije, premijer i predsjednik HDZ-a rekao je da za takvu odluku treba imati zakonsku podlogu, podsjetivši da je ranije pokušaje zabrane rada nedjeljom Ustavni sud ukinuo.

Ponovio je i da parlamentarni izbori i datum njihova održavanja trenutno nisu tema, a o mogućnosti elektroničkoga glasovanja na njima drži da "za takvu fazu iskoraka treba ipak puno dulje vremena".

Odbacio je tumačenje da je njegov boravak u Slavoniji signal kako je na neki način već počela predizborna kampanja.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!