16:17 / 18.12.2020.

Autor: HRT

Plenković: Cilj mjera je umiriti kretanje građana

-

-

Foto: - / -

Predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon konferencije "The Economist - Svijet u 2021." odgovarao je na pitanja novinara i kazao da su poslodavcima mjere produljene još dva mjeseca.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon konferencije "The Economist - Svijet u 2021." odgovarao je na pitanja novinara i kazao da je cilj mjera smanjiti fizičke kontakte te umiriti kretanje populacije. Dodao je i da su  poslodavcima mjere produljene još dva mjeseca.

➡️ Stroge mjere Stožera, zabrana kretanja između županija od 23. prosinca
➡️ Malenica: Sustav e-propusnica bit će spreman u ponedjeljak  

Odgovarajući na pitanja o tome koliko će to stajati državu, rekao je kako procjenjuje da je riječ o 500 milijuna kuna.

- Jučer je Vlada imala zaključak podrške mjerama HZZ-a. Naša poruka je jasna - dok bude trajala ova kriza, dok se dovoljno ne promijene okolnosti u smislu da nemamo ovako razorne udare vala, učinit ćemo sve intervencijama da pomognemo privatnom sektoru, kazao je.

Dok bude trajala kriza, odnosno dok ne osiguramo dovoljnu procijepljenost stanovništva i dok se ne promijene okolnosti poput ovog razornog drugog vala epidemije koronavirusa, učinit ćemo sve da pomognemo privatnom sektoru. Do sada smo isplatili 7,7 mlrd. kn, kazao je premijer Plenković. 

Istaknuo je da su u mjerama svi angažirani. Najviše sredstava osigurali smo iz fondova EU-a. Jedna smo od prvih zemalja koja je parlamentarno potvrdila taj dio sredstava koji dolazi upravo iz tih fondova, kazao je premijer.

Ponovno je naglasio da je cilj mjera smanjiti fizičke kontakte, umiriti kretanje populacije. Napominje da će zaraze biti manje ako je manje i fizičkog kontakta.

Dodaje da će učenici i studenti biti izvan sustava i da je to umirenje. Kontakti će se smanjiti i ako određeni broj radnika ode na kolektivne godišnje. "Sa svim tim elementima mislim da ćemo postići efekt smanjenja zaraze", dodao je.

- Borba protiv bolesti COVID-19 ima dva pristupa, jedan je zatvoriti sve i biti u "lockdownu" godinu dana ili ćemo balansirati. A svi balnasiraju, nema zemlje koja ne balansira. Pokušavamo održati financije, radna mjesta, ali i zdravlje. Žalimo za svakim izgubljenim životom. Svaki život koji je izgubljen veliki je gubitak za Hrvatsku. Mjere smo poduzeli prema strategiji koja je bila proporcionalna situaciji epidemije. Drugi val koji je pogodio Europu, a osobito srednju, vrlo je razoran u mnogim državama, rekao je Plenković.

Plaće i mirovine - nisu upitne

Napomenuo je da plaće i mirovine neće biti upitne te da će vlast i Vlada učiniti sve što treba. 

- Bitni su sljedećih šest mjeseci. Izgledno je da na proljeće epidemija neće biti ovako snažna. Cjepivo će dolaziti, pokazat ćemo otprornost zarazi. Mjere će trajati dokad trebaju. Iskoristit ćemo ovo za nekakav reset, kazao je odgovarajući na pitanja o padu BDP-a.

Istaknuo je i da će ići na polnoćku i misu ako bude mogao. Smatra da je većina vjernika razumna te da su odluke u vezi s tim racionalne i razumne. Kaže da nije isto biti na misi jedan sat i biti satima u kafiću, a pritom piti alkohol.

"Ucjenjivači su ostali izvan parlamentarne većine"

Komentirao je i izjavu Peđe Grbina, predsjednika SDP-a, koji je premijera prozvao za odgovornost.

- Treba se podsjetiti da su rezultati 5. srpnja bili 25 razlike. To je okvir u kojem oni žive, pa se još malo očito prilagođavaju. Ucjenjivači su ostali izvan parlamentarne većine. Tu mislim na Domovinski pokret i Most, a SDP je sa svojih 10 partnera ostao na 41. To su činjenice. Mi smo rekli da će situacija na jesen i zimu biti gora. I ako oporba nema drugog argumenta, treba pošteno reći - je li Vlada sve napravila. A sve je učinila - od zakonskog ustavnog okvira, nabave zaštitne opreme, restriktivnih mjera, omogućavanje turističke sezone bolje nego igdje u Europi, stabilnost zdravstvenog sustava. Još se nije dogodilo da netko u Hrvatskoj nije dobio zdravstvenu skrb. Pritom smo osiugrali parlamentarne izbore, stabilnost vlasti, zadržali investicijski kreditni rejting, kazao je.

Pet oporbenih inicijativa imali smo na dnevnom redu, kazao je i dodao da su sve bile u tri sata poslijepodne. 

- A oni plaču da im je valjda većina to stavila kasno navečer. To izgleda smiješno. Satima trošite vrijeme na nebitne teme, a onda plačete, izjavio je.

Plenković: Benić se s političke dužnosti vratila na službeničko mjesto

Premijer je rekao u vezi sa slučajem državne tajnice Nevenke Benić, koja je razriješena zbog afere s namještanjem državnih ispita i potom postala savjetnica u Ministarstvu branitelja, da je ona s političkog imenovana na službeničko mjesto.

- Razriješena je s mjesta državne tajnice, dakle s političkoga mjesta i vratila se na svoje službeničko mjesto, o čemu me je izvijestio ministar Tomislav Medved, odgovorio je Plenković novinarima upitan je li znao da je Benić, koja je opterećena aferama, imenovana savjetnicom ministra Tomislava Medveda te je li zbog toga odgovoran ministar Tomo Medved. Na dodatni novinarski upit ne vidi li ništa sporno u njezinoj novoj funkciji, premijer je odgovorio kako ona radi, a proces će trajati. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!