Plenković: Prioritet je proces obnove; Bačić: Svjestan sam odgovornosti koju sam prihvatio

17.01.2023.

Zadnja izmjena 21:31

Autor: I.Z./HRT

Andrej Plenković, Branko Bačić i Šime Erlić

Andrej Plenković, Branko Bačić i Šime Erlić

Foto: HRT / HTV

Za novog potpredsjednika Vlade i ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Hrvatski sabor dao je povjerenje Branku Bačiću. Saborski zastupnici dali su povjerenje i Šimi Erliću, kao ministru regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Oba ministra dobila su podršku 77 saborskih zastupnika. 


"Prioritet je proces obnove"

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, nakon izglasavanja novih ministara, čestitao je novoizabranim ministrima na njihovim novim funkcijama.

Zaželio im je uspješan i kvalitetan rad u sklopu hrvatske Vlade i programa. Naglasio je da vjeruje da će novi ministri, s obzirom na njihovo iskustvo, znanje i entuzijazam dati svoj doprinos.

Istaknuo je da je prioritet Vlade proces obnove.

- Bačić će tu sigurno vrlo brzo povezati sve konce kako bi se ubrzao proces. Od Erlića očekujem daljnju dinamiku povlačenja europskih sredstava za razvoj svih krajeva Hrvatske, poručio je predsjednik Vlade. 

Plenković: Provode se kontrole podizanja cijena, izrečene su i prve kazne

Plenković je komentirao i kontrolu cijena u trgovinama. Naglasio je da su dva trgovačka lanca dostavila podatke, a očekuje da će to napraviti i ostali.

Pozvao je sve da se pridržavaju tečaja koji je određen još u srpnju. Dodao je da nema razloga za dizanje cijena koje će štetiti hrvatskim građanima.

- Pomogli smo različitim paketima, učinili smo sve da pomognemo gospodarstvu, vjerujem da će rast biti više od šest posto. To znači da se nosimo krizom na najučinkovitiji način, rekao je.

Plenković je istaknuo da se provode kontrole podizanja cijena, ali da su izrečene su i prve kazne, naplaćeno je čak 234 tisuće eura kazni zbog nepoštenih trgovačkih praksi. 

Plenković priznao da je HDZ-ovka pogriješila

- Što se tiče aktualca, oporba je već tradicionalno uputila sedamnaest od devetnaest pitanja meni. Ubrzo ćemo biti na trideset posto, a oni će biti fragmentirani, razmrvljeni, dodao je Plenković. 

Plenković se osvrnuo na prozivke HDZ-ove Majde Burić koja je Katarini Peović (RF) poručila da stalno pokazuje rodoljubno srce, možda i srboljubno. Predsjednik Vlade rekao je da je Burić pogriješila.

- Majdu znam dobro, ona je učinila grešku, molim da se ispriča. Niti je to stav nje ni HDZ-a, i mislim da je to u žaru replika bio potez više za koji smatram da nije bilo zle namjere, istaknuo je Plenković.

Burić: Nije mi bila namjera uvrijediti ikoga


Saborska zastupnica HDZ-a Majda Burić izjavila je potom večeras da joj nije bila namjera uvrijediti bilo koga te se ispričala ako je svojom izjavom uvrijedila pripadnike srpske manjine, što joj, istaknula je, nije bila namjera.

- Vezano uz moje današnje obraćanje zastupnici Katarini Peović, želim naglasiti, kako u kratkom obraćanju od 30 sekundi koje dozvoljava Poslovnik Hrvatskoga sabora, nije mi bila namjera uvrijediti bilo koga, nego ukazati na njene potpuno neprihvatljive proruske stavove koje je javno deklarirala, a u svojim istupima je vrijeđala i hrvatske branitelje i vrijednosti Domovinskoga rata. ispričavam se ako sam svojim izjavom uvrijedila pripadnike srpske manjine, što mi nije bila namjera, stoji u pisanoj izjavi saborske zastupnice Majde Burić dostavljene večeras medijima.

"Stopa inflacije na razini one u eurozoni"

Premijer je također izjavio da se stopa inflacije u Hrvatskoj kreće na razini one u eurozoni, dok mnoge EU članice koje nisu u europskoj monetarnoj uniji imaju znatno višu inflaciju, što potvrđuje da je Hrvatska u eurozoni zaštićenija i manje izložena.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavo je danas da su potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle u prosincu za 13,1 posto.

Najnoviji statistički podaci pokazuju da je rast potrošačkih cijena usporio na godišnjoj razini.

Naime, do danas objavljenih podataka, godišnje stope inflacije više su mjeseci zaredom bilježile rekordne razine, a posljednji put u studenome, kada je inflacija iznosila rekordnih 13,5 posto.

U cijeloj 2022. inflacija je u prosjeku iznosila 10,8 posto.

- Tako smo otprilike u okvirima onoga što je i u eurozoni, gdje je inflacija u prosjeku negdje ispod 10 posto. Mnoge članice EU-a koje nisu u eurozoni imaju znatno višu stopu inflacije na godišnjoj razini u 2022., što potvrđuje našu tezu da je Hrvatska u eurozoni zaštićenija, manje izložena, da će joj biti u smislu zaštite građana i gospodarstva bolja pozicija. To je u konačnici i smisao našeg višegodišnjeg napora koji smo poduzimali da uđemo u europodručje, izjavio je Plenković novinarima u Saboru nakon aktualnog prijepodneva.

Dodao je da će se pričekati prvi podaci za siječanj kako bi se vidjelo daljnje kretanje inflacije.

- U ovome trenutku ne mogu špekulirati, jer dodatnih informacija, povrh ovoga što je danas objavio DZS, nemam, naveo je Plenković.

Bačić: Tri su prioriteta u ovoj godini

Novi potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić rekao je da je pred njima velik i odgovoran posao obnove od potresa, kako Zagreba, tako i Banovine.

- Napravili smo program koji ćemo ispuniti. Svjestan sam odgovornosti koju sam prihvatio i obveza koje su preda mnom, rekao je Bačić.

Dodao je da je svjestan da se od njega i Vlade očekuje mnogo u ovom trenutku.

- Nemamo puno vremena. Od svih sudionika u obnovi očekujem da budemo zajedno i da pomažemo jedni drugima, poručio je. 

- Tri su prioriteta u ovoj godini. Prvi je da se do 30. lipnja potroši milijarda i tri milijuna eura. Drugi je da se za sve sugrađane koji su u privremenom smještaju osigura prikladan smještaj. Treći prioritet je značajno ubrzanje cijele obnove. Kao pretpostavka tome je rekonstrukcija modela. U tom smislu će u idućih deset dana na Vladi biti zakon o obnovi i zakon o ustrojstvu državnih tijela, rekao je, među ostalim, ministar Bačić.

- Zamjenske kućice nisu samo za ljude u kontejnerima. Puno je potreba zamjenskih kuća za vlasnike koji nisu u kontejnerima. Riješili smo dio zahtjeva, rekao je i dodao da će nastojati ubrzati zaprimanje zahtjeva smanjenjem dokumenata.

Dodao je da su krajnje rješenje drvene montažne kuće.

Erlić: Vjerujem da je ispred nas desetljeće razvoja

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić zahvalio je Hrvatskom saboru na povjerenju. Rekao je da se nada da će svojim iskustvom i znanjem dati doprinos.

- Na nama je da iskoristimo sva sredstva koja su nam stavljena na raspolaganje, za sada smo iskoristili osamdeset posto, istaknuo je Erlić.

Rekao je da je tu i ulazak u novu financijsku perspektivu.

- Očekuje nas novih devet milijardi eura iz fondova, naglasio je.

Erlić je rekao da će sredstva biti raspoređena u sve krajeve Hrvatske, pogotovo one manje razvijene. Vjeruje da je ispred Hrvatske desetljeće razvoja.

- Nikad više sredstava iz EU fondova, gledam na to s optimizmom i vjerujem da ćemo uspjeti, poručio je ministar Erlić.

Dodao je da je dvije godine u sustavu, kao državni tajnik.

- Svjestan sam odgovornosti i situacije, ali i izazova koje nosi ova funkcija, istaknuo je.

- To je za mene moralni i stručni, ali i svaki drugi izazov, poručio je. 

Branko Bačić preuzeo je Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine od Ivana Paladine, dok je Šime Erlić preuzeo od Nataše Tramišak Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a. U tom je ministarstvo dosad radio kao državni tajnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!