10:17 / 10.05.2018.

Autor: Hina/B.S.LJ./HRT

Plenković: Dalić je za "lex Agrokor" dobila nagradu za najbolji gospodarski potez

-

-

Foto: - / -

Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak kako mu nisu jasni razmjeri napada novinara na potpredsjednicu Vlade.
Premijer Andrej Plenković izjavio je u četvrtak kako mu nisu jasni razmjeri napada novinara na potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Martinu Dalić, podsjetivši da je Dalić za "lex Agrokor" dobila nagradu za najbolji gospodarski potez u 2017. godini.

"Važno je da je ostvaren cilj, koji je u kratkom roku spriječio kolaps. Ako treba ispitati neke detalje, ispitat ćemo, ali u supstanci ja tu ne vidim loše namjere niti nečega nezakonitog", rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Kluba zastupnika HDZ-a.

Plenković je pred Banskim dvorima odgovarao na novinarska pitanja o mail prepisci Martine Dalić s vlasnicima i predsjednicima privatnih brokerskih kuća, konzultantskih tvrtki i odvjetničkih ureda o pripremi "lex Agrokor", koju je u srijedu objavio portal Index.hr.

Ponovio je da u toj prepisci ne vidi ništa dramatično, a o mogućim elementima kaznenog djela, kaže, treba pitati DORH.

Istaknuo je da cijeli slučaj treba promatrati u kontekstu hrvatske financijske i gospodarske situacije i krize do koje je došlo zbog nečije tuđe odgovornosti.
"Kolaps koji je prijetio hrvatskoj ekonomije prije 15-ak mjeseci bio je takvih razmjera da ni vi niti ja ne bismo sada o tome razgovarali na ovaj način da nismo poduzeli korake koje jesmo. Meni je jedino bio bitan globalni interes Hrvatske u toj situaciji. Za mene je bio bitan cilj da kompanija radi, ljudi rade, a budućnost gospodarstva je osigurana. Nije došlo do krize mega razmjera", istaknuo je.

Ponovio je da će se sve što treba provjeriti, ali u objavljenoj mail prepisci ne vidi ništa novo.

Na pitanje zašto pokriva Martinu Dalić odgovorio je protupitanjem - zašto su novinari navalili na  nju, a gospodarstvenici su joj dali nagradu da je "lex Agrokor" bio najbolji potez prošle godine.

Dodao je kako mu žao što u zakonu nije bilo odredbe da povjerenik ne može zaposliti ni na koji način nekoga tko je poslovno povezan s njim.
"Iskreno mi je žao da tih odredbi nije bilo, a u Saboru je bilo prigode da to kaže i oporba, ali oni su se bavili selfijima o kupusu", rekao je premijer.Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić je novinarima otkrio da je bilo riječi o jučer objavljenim mailovima potpredsjednice Vlade. "Nije bilo dodatnih propitkivanja od strane zastupnika jer ono što smo od prvog dana tvrdili, i što je ona ustvari tvrdila, da je ona autor zakona, da je kontaktirala brojne ekonomske i pravne stručnjake, se potvrdilo", rekao je ponovivši kako u tome nisu našli razloga da propitkuju odgovornost potpredsjednice Vlade.

Na pitanje novinara koristi li u korenspodenciji privatni ili službeni e-mail, odgovorio je kako osobno u velikoj mjeri, "gotovo sto posto", koristi privatni mail.

Saborski zastupnici MOST nezavisnih lista Nikola Grmoja i Tomislav Panenić predložili su pokretanje inicijative o stavljanju u raspravu izmjene odluka o osnivanju Saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor.

Upitan o inicijativi, Bačić je rekao da je u proceduri Sabora već prijedlog izmjene odluke oko osnivanja istražnog povjerenstva Sabora. "Mi smo ukidajući, odnosno zaustavljajući rad istražnog povjerenstva, jasno dali do znaja da u trenutku kada se vodi sudbeni postupak oko istraga u Agrokoru, sukladno Zakonu o osnivanju istražnog povjerenstva ono prestaje s radom. Kao što znate, Županijski sud u Zagrebu je otvorio proceduu oko Agrokora i time nema mogućnosti da se ovdje u Saboru vodi bilo kakva paralelna istraga ili istražne radnje oko Agrokora", rekao je.

Upitan smatra li da ima kaznenih elemenata u tome što je Dalić proslijedila podatke iz Agrokora koji tada još nisu bili objavljeni, odgovorio je: "Ne vidim tu nikakve nezakonite radnje od strane potpredsjedniceVvlade. Mislim da su sve njene aktivnosti bile usmjerene na spašavnje Agrokora. U to vrijeme aktivnosti koje je ona radila s ekonomskim i pravnim stručnjacima išle su za tim da se pripremi jedan zakon koji će odgovoriti na izazove koji su u tom tremutku bili pred hrvatskim gospodarstvom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!