Plenković: Dan antifašističke borbe, važno sjećanje na otpor fašizmu

21.06.2018.

09:27

Autor: I.M./HRT

default error photo
Na početku današnje sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na sutrašnje obilježavanje Dana antifašističke borbe. Riječ je o spomenu na prvi sisački odred 22. lipnja 1941. Na komemoraciji će kao izaslanik biti ministar Bošnjaković.
Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na sutrašnje obilježavanje Dana antifašističke borbe. Riječ je o spomenu na prvi sisački odred 22. lipnja 1941. Na komemoraciji će kao izaslanik biti ministar Bošnjaković. I naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman bio je pripadnik narodnooslobodilačkog pokreta i jedan od simbola otpora nacizmu i fašizmu i stoga taj datum obilježavamo kao državni praznik, kao važno sjećanje na otpor fašizmu.

Podsjetio je kako je ovaj tjedan postignuta nagodba. Izglasana je jednoglasno. Riječ je o velikom uspjehu svih dionika tog procesa - izvanredne uprave, a prije svega i uspjehu naše vlade, parlamentarne većine, svih onih koji su imali hrabrosti i odvažnosti u kratkom roku iznjedriti odgovarajući zakonski okvir, napraviti jedan strukturirani proces kroz koji je kroz 15 mjeseci kompaniji dana mogućnost da preživi financijski. Također je podsjetio kako su dugovi malim dobavljačima i poljoprivrednicima isplaćeni u cijelosti, da su srednji i veliki dobavljači dobili oko 500 milijuna eura te naplatili 60, 70 i više posto starog graničnog duga. Svim tim kompanijama dano je 15 mjeseci da se restrukturiranju, ostanu na nogama i prilagode novim okolnostima. Ono što je najvažnije, Agrokor ima svoju ekonomsku budućnost, budućnost imaju i sve kompanije u njegovu sastavu i svi partneri, istaknuo je premijer. 

Osvrnuo se i na referendumsku inicijativu "Narod odlučuje". Smatram da referendum nije način na koji se treba raspravljati o izbornom sustavu. Za izborni sustav postoje hrvatske stranke, postoji Sabor, Vlada i drugi načini kako regulirati izborni sustav, kako ga poboljšati. Inicijativa o smanjenju prava manjina za našu vladu i za glavnu stranku u koaliciji apsolutno je neprihvatljiva. To je dio naše stečevine. Hrvatska je država koja je sigurna u sebe, koja poštuje svoje manjine, želi da se dobro osjećaju u Hrvatskoj i daju doprinos političkom životu i ne vidim niti jedan jedini racionalan razlog koji bi trebao dovoditi u pitanje stečena prava manjinskih zastupnika u Hrvatskom saboru, istaknuo je premijer. Poštujemo svaki potpis i inicijativu, ali o nekim pitanjima imamo definiran stav, naglasio je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!