06:40 / 13.11.2020.

Autor: HRT

Plenković: Danas ćemo ponovno imati više od 3000 novozaraženih

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Mislim da je važno da svi građani shvate da je Covid-19 ozbiljna prijetnja, rekao je premijer.
Vlada je danas temeljem rebalansa državnog proračuna dodijelila 1,34 milijardi kuna bolnicama za podmirenje dijela duga veledrogerijama i ovlastila ministra zdravstva za potpisivanje narudžbe za kupnju cjepiva protiv koronavirusa u skladu sa sporazumom s EU-om.

➡️ Veledrogerije: Dugovi bolnica ponovno premašili 4 mlrd. kn
➡️ Cjepiva protiv koronavirusa nadohvat ruke - evo što znamo
➡️ Koronavirus - nove informacije

Mislim da je važno da građani shvate da je Covid-19 ozbiljna prijetnja, rekao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice. Istaknuo je da ćemo danas ponovno imati više od 3000 zaraženih. Apelirao je na sve da se pridržavaju mjera te da, iako je sustav opterećen - rast nije eksponencijalan. Što se tiče sastanka VNS-a izvijestio je kako je jučer poslijepodne predstojnik mog ureda poslao dopis na Pantovčak s prijedlogom da se održi sljedeći petak sa šest točaka.

Sjednicu možete pogledati ovdje:

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako je za bolnice kojima je osnivač država (KBC-i, kliničke bolnice) osigurano je 868,1 milijuna kuna, a za bolnice u vlasništvu županija 472,7 milijuna kuna. Dodao je kako će taj novac biti iskorišten isključivo za podmirenje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova prema definiranim kriterijima. Podsjetimo, veledrogerijama je već isplaćeno 300 milijuna kuna

Ide narudžba Pfizerovog cjepiva

Vlada je prihvatila zaključak kojim se ministar zdravstva ovlašćuje za potpisivanje narudžbe za kupnju cjepiva protiv koronavirusa u skladu sa sporazumom s EU-om. Beroš je izvijestio da je Europska komisija (EK) dostavila Ministarstvu zdravstva nacrt sporazuma o prethodnoj kupnji za razvoj, proizvodnju, prioritetne mogućnosti kupnje i opskrbu uspješnog covid-19 cjepiva za države članice EU-a, koje je EK dogovorio s farmaceutskom tvrtkom Pfizer.

- Iz sporazuma proizlazi obveza za državu članicu da pošalje popunjeni obrazac narudžbe koji potpisuje ovlaštena osoba o prihvaćanju obveze iz sporazuma o prethodnoj kupnji. Financijska sredstava osiguravaju se u financijskom planu HZZO-a, a za provedbu se zadužuju Ministarstvo zdravstva, HZZO i HZJZ, kazao je ministar zdravstva. EK je dosad zaključio tri sporazuma o kupnji cjepiva i dogovorio ugovorni okvir za kupnju 200 milijuna doza cjepiva Pfizera, uz mogućnost kupnje dodatnih 100 milijuna, dodao je.

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila državne potpore društvu Croatia Airlinesu za naknadu štete uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19.     
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!