12:59 / 18.09.2020.

Autor: Edi Škovrlj/IMS/Dnevnik/B.A./Hina

Plenković: Digitalizacija i zeleni plan za gospodarski oporavak

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Plenković je predstavio plan gospodarskog oporavka, poreznu reformu, reformu lokalne samouprave, mogućnosti korištenja europskih fondova i pet razvojnih prioriteta.
Premijer Andrej Plenković predstavio je u petak županima i predstavnicima udruga gradova i općina plan gospodarskog oporavka, poreznu reformu, reformu lokalne samouprave, mogućnosti korištenja europskih fondova i pet razvojnih prioriteta.

U uvodnom je obraćanju Plenković kao cilj Vlade u idućih šest mjeseci istaknuo izradu programa i dokumenata za dugoročni strateški razvoj Hrvatske, i to za pet prioritetnih područja: socijalnu sigurnost, kvalitetnu budućnost za gospodarstvo s naglaskom na nove tehnologije i otvaranje radnih mjesta, samodostatnost u proizvodnji hrane, osnaživanje solidarnosti u društvu i globalno jačanje Hrvatske.

Plenković je to najavio u Gospiću na osmom sastanku Vlade sa županima i predstavnicima udruga gradova i općina radi usklađivanja višerazinskog upravljanja i partnerstva svih hrvatskih županija, gradova i općina.

Radni dio sastanka bio je zatvoren za javnost.

Plenković: Digitalizacija i zeleni plan stožerne teme gospodarskog oporavka

Premijer je nakon što je na sastanku predstavio program gospodarskog oporavka rekao da su digitalizacija i zeleni plan stožerne teme gospodarskog oporavka Hrvatske.

- Digitalizacija i zeleni plan su dvije stožerne teme i okvir kroz koji će se gledati svi projekti koji će biti financirani, rekao je Plenković u sklopu partnerstva svih razina vlasti radi ravnomjernog regionalnog razvoja Hrvatske.

-  Drago mi je da smo danas predstavili županima kako je Hrvatska prošla na pregovorima na Europskom vijeću i raspodjeli sredstava za višegodišnji financijski okvir EU-a, rekao je Plenković i naglasio da je gledano u postotku u odnosu na BDP, Hrvatska u samom vrhu zemalja EU-a.

Vlada se konzultira sa županima i čelnicima gradova i općina o više od 5000 projekata, koji su u Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a stigli s lokalne razine, i tako radi kvalitetan plan koji će omogućiti da se već 2021. krene s brzom apsorpcijom sredstava.

- To će omogućiti vraćanje rasta BDP-a na razine prije epidemije, to je smisao Vladina programa, poručio je Plenković.

Ministar financija Zdravko Marić predstavio je na sastanku županima i lokalnim čelnicima skorašnju poreznu reformu s fiskalnom decentralizacijom, a ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica planiranu reformu lokalne samouprave.

Bez smanjenja broja lokalnih jedinica, funkcionalno spajanje općina 

U izjavi za medije Malenica je najavio da se pripremaju izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, Zakona o lokalnim izborima i Zakona o Gradu Zagrebu s ciljem ušteda i jačanja fiskalnih kapaciteta. Najavio je i smanjenje broja dužnosnika i naknada članovima predstavničkih tijela, skupština i gradskih i općinskih vijeća.

Malenica kaže da se ne razmišlja o smanjenju broja jedinica lokalne samouprave, već o funkcionalnom spajanju pojedinih općina, primjerice Starigrada, Jasenice i Posedarja, te o digitalizaciji lokalne samouprave.

Šibensko-kninski župan Goran Pauk rekao je da se razgovaralo o racionalizaciji troškova kroz smanjenje broja dužnosnika i vijećnika, ali tek treba raspraviti bi li se ukidanjem ili smanjenjem broja profesionalnih zamjenika gradonačelnika i načelnika otvorio prostor za volonterski rad zamjenika i sl.

Ličko-senjski župan Darko Milinović najavio je da njegova županija iz EU-ovih fondova očekuje u idućih pet do sedam godina oko 1,3 milijarde kuna, te se zauzeo da se na idući sastanak Vlade sa županima stavi tema populacijske politike.

Partnerstvo svih razina vlasti u ovom se formatu provodi od prosinca 2016. godine radi ravnomjernog regionalnog razvoja Hrvatske, a prethodni su sastanci održani u Zagrebu, Požegi, Šibeniku, Varaždinu, Rijeci, Zadru i Koprivnici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!