21:39 / 26.08.2020.

Autor: M.M./Hina

Plenković diplomatima: Manjine u hrvatskoj vladi su europska poruka susjedima

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sudjelovanje nacionalnih manjina u hrvatskoj vladi poruka je europskih i univerzalnih vrijednosti zemljama u okruženju, izjavio je premijer Andrej Plenković.
Sudjelovanje nacionalnih manjina u hrvatskoj vladi poruka je europskih i univerzalnih vrijednosti zemljama u okruženju, izjavio je premijer Andrej Plenković u razgovoru s diplomatima.

On je u Banskim dvorima predstavio članovima diplomatskog zbora nove članice i članove Vlade, osnovne smjernice njezina programa i ključne političke izazove pred Hrvatskom.

Rekao im je kako "očekuje intenzivnu i otvorenu komunikaciju i da uz jačanje gospodarstva, izgradnju tolerantnog društva i rješavanja otvorenih pitanja sa susjedima ojačamo odnose između Hrvatske i vaših država.

Plenković je dodao da je nova parlamentarna većina HDZ-a, zastupnika nacionalnih manjina i nekoliko liberalnih stranaka "pozicionirana tako da omogućuje vođenje politike koja je odgovorna, uključiva i radi za tolerantno društvo.

Ocijenio je da nacionalne manjine, participirajući u vlasti, mogu dodatno realizirati prioritete koji će poboljšati živote njihovih pripadnika.

- To nije samo poruka unutar Hrvatske, nego i zemljama u okruženju, posebno na jugoistoku Europe, kao model i način rada koji najbolje reflektira univerzalne i europske vrijednosti koje hrvatska vlada dijeli, istaknuo je Plenković.

Naglasio je kako je na tom tragu tijekom kolovoza poslano nekoliko važnih poruka, poput onih na 25. obljetnici Oluje "gdje smo se prisjetili hrvatskih žrtava, ali i izrazili pijetet prema žrtvama srpske i drugih nacionalnosti, ali i poruka koje su u utorak na obilježavanju zločina nad srpskim civilima u Gruborima odaslali potpredsjednici Vlade Tomo Medved i Boris Milošević.

- Na tom tragu ćemo voditi aktivnu politiku koja će gledati prema budućnosti, a imati pravedan i istinit pogled prema recentnoj povijesti. Samo na taj način kao cijelo društvo možemo homogeno ići prema naprijed i raditi na oporavku hrvatskog gospodarstva, rekao je Plenković.

Hrvatska se kvalitetno nosi s epidemijom koronavirusa

Premijer se osvrnuo i na hrvatsko upravljanje pandemijom koronavirusne bolesti, kazavši kako se dosad pokazalo da se država "može kvalitetno nositi s tim izazovima, te da je išla "u pravodobno zatvaranje, a potom i postupno i pravodobno otvaranje koje je omogućilo solidan rezultat turističke sezone.

Rekao je da su trenutačni ukupni brojevi "zabrinjavajući, no različiti od kliničke slike i naglasio da će Hrvatska raditi na smanjenju tog broja do početka školske godine.

Odgovor Europske unije na tzv. koronakrizu nazvao je "izrazito dobrim i kvalitetnim jer je omogućio brz angažman sredstava koja će svim članicama pružiti priliku za kvalitetan gospodarski oporavak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!