11:50 / 15.07.2020.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/IMS/S.M./HRT

Plenković dobiva mandat za sastav nove vlade; cure imena ministara

-

-

Foto: - / -

Sutra se očekuje da će predstavnici DIP-a predsjedniku Zoranu Milanoviću donijeti službene rezultate parlamentarnih izbora, a nakon toga predsjednik daje mandat za sastav nove vlade.
Predstavnici DIP-a trebali bi u četvrtak u 10.30 predati predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću službene konačne rezultate izbora. Potom se očekuje da bi u 11.30 na Pantovčak trebao doći Andrej Plenković sa 76 potpisa potpore, koliko je potrebno za parlamentarnu većinu.

Također se očekuje da bi Plenkoviću tada predsjednik Republike trebao povjeriti mandat za sastav nove vlade. Osim toga, u četvrtak bismo mogli vidjeti i kako će izgledati nova vlada, odnosno kakva će biti njena struktura, tj. koliki će biti broj ministarstava te koja će se ministarstva spajati.

Sutrašnjim datumom počinje teći rok za sazivanje prve sjednice novog saziva Hrvatskog sabora. Sjednica bi se mogla održati 22. srpnja. Također se očekuje da bi idućega tjedna Sabor mogao izglasati novu vladu, a imena ministara doznat ćemo u ponedjeljak, rekao je HRT-ov novinar Šime Vičević.

Andrej Plenković je nakon sastanka s predstavnicima parlamentarne većine predstavio dinamiku aktivnosti sutra i idućega tjedna. Najavio je da će nova vlada imati manje ministarstava nego prošla te da njeno potvđivanje očekuje idući tjedan.

Rekao je i da su svi koji će biti članovi Vlade sposobni voditi svoje resore te da će među ministrima biti i oni koji to do sada nisu bili.

Ministarstvo poljoprivrede i dalje bi vodila Marija Vučković, na čelu regionalnog razvoja i fondova EU-a bila bi Nataša Tramišak, ministarstvo graditeljstva i državne imovine vodio bi Darko Horvat, a ministarstvo turizma i sporta Nikolina Brnjac, neslužbeno doznaje HRT-ova novinarka Dajana Šošić.

Kao ministri u novoj vladi još se spominju, neslužbeno, Ivan Malenica koji bi vodio resor pravosuđa i uprave, Mario Banožić na čelu ministarstva obrane i Tomislav Sokol kao ministar obrazovanja.

Govoreći o tome kako su oporbeni čelnici odbili susret s njim, Andrej Plenković je rekao "da su izbori gotovi".

- Oni koji su u vrijeme političke kampanje ucjenjivali najveću stranku i isključivali mogućnost da predsjednik te stranke i premijer bude na čelu buduće vlade, u poziciji su da ni na koji način neće utjecati na to kakva će biti vlada, kazao je.

Dodao je da je još u izbornoj noći rekao da zahvaljuje svima koji su mu dali povjerenje te da poštuje i sve glasove onih birača koji su dali povjerenje nekim drugim strankama.

- Iz poštovanja prema hrvatskim biračima, u cilju izgradnje političkog dijaloga, političke kulture koja uvažava i mišljenja koja nisu nužno ista, osobno sam pokrenuo inicijativu da pozovem čelnike, ne svih stranaka, već samo prvih ljudi različitih grupacija. To je bila dobra namjera kako bi ih upoznao s onim što kanim napraviti u vezi s trenutačnim izazovima u hrvatskom društvu i da im približim što će biti na dnevnom redu idućih dana na sjednicama Europskog vijeća, izjavio je Plenković. Smatra da su oni "iz bizarnih razloga odbili doći na sastanak".

- To više govori o njima nego o nama. Mi smo i dalje za dijalog. Ovaj put oni nisu prihvatili tu ponudu. Većina birača će dobro razumjeti tko je tu konstruktivan, a tko nije pokazao želju za razgovor, dodaje. Napominje da ovakvog sastanka više neće biti jer su od sutra u novim ulogama.

Na pitanja o tome je li prihvatio prijedloge partnera parlamentarne većine, rekao je da je on predložio program vlade i da se on temelji na programu "Sigurna Hrvatska".

- Obavit ćemo konzultacije slijedećih dana s predstavnicima naših partnera. Vidjet ćemo koji su to projekti posebno važni za njih. Temeljem zajedničkog dogovora, ono što odlučimo zajednički provesti, ugradit ćemo u program, kazao je Plenković.

Što se tiče poreznih rasterećenja rekao je da će se nastaviti konzistentna politika vlade.

- Imali smo četiri vala poreznih rasterećenja, pojednostavljenje, prohodnost poreznog sustava. Sve izmjene poreznog sustava stupale su na snagu 1. siječnja. Paket koji ćemo pripremiti na jesen također će stupiti na snagu 1. siječnja, rekao je. Tako će smanjiti porez na dohodak, porez na dobit te će ići na smanjivanje neporeznih davanja i parafiskalnih nameta.

Upitan za kritike u Bruxellesu zbog sudjelovanja predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen u kampanji HDZ-a na nedavnim izborima, Plenković je rekao kako  Ursula von der Leyen nije postala pedsjednica EK iz vakuma i zato šo iza nje ne stoji neka politička opcija.

- Iza nje stoji CDU, Europska pučka stranka pa ako hoćete zahvaljujući i Hrvatskoj ona je i stala predsjednicom EK. Postoje određeni okviri i pravila koja na neki način reguliraju što jednom kad su instalirani oni mogu raditi, rekao je. Smatra kako njezino sudjelovanje u kampanji HDZ-a nije imalo utjecaj na rezultat izbora. Ne vidim nikakav problem, poručio je.

Upitan o prijetnji obustave isporuke lijekova bolnicama zbog neplaćanja Plenković je rekao da će s veledrogerijama razgovarati ministar zdravstva Vili Beroš i rješavati taj problem.

Radni ručak Andreja Plenkovića s predstavnicima manjina, Čačićem, Hrebakom i Štromarom

Predstavnici DIP, kako se očekuje, sutra bi mogli predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću donijeti službene rezultate parlamentarnih izbora. Nakon toga predsjednik RH daje mandat za sastav nove vlade. Neslužbeno se doznaje da bi se imena ministara mogla doznati u ponedjeljak.

Andrej Plenković sazvao je radni ručak s predstavnicima manjina, čelnicima HSLS-a, HNS-a i Reformista.

Predsjednik HNS-a Predrag Štromar rekao je uoči susreta da od ministra koji će imati resor koji je on dosad vodio, očekuje da će nastaviti projekte koje je on radio.

- Tu su prvenstveno subvencionirani krediti za mlade. Mislim da se u tom smjeru treba ići dalje, izjavio je te napomenuo da bi trebalo ubrzati digitalizaciju.

Na pitanje hoće li imati kakve uvjete premijeru Plenkoviću kao koalicijski partner nije precizirao, već je kazao kako je njima najbitnije da program koji su predstavili u predizbornoj kampanji građanima i biračima bude uvršten u program Vlade.

- To mi je daleko najbitnije. Moramo ići dalje s reformom obrazovanja, moramo u obrazovanju ići u veliki korak u naprijed. Jako je bitno da zajednički radimo, da idemo u potpunu digitalizaciju, transparentnost, kazao je Štromar.

Čelnik Reformista Radimir Čačić kazao je uoči radnog ručka da je razlog sastanka "neka vrsta informacije o tome koji je model i okvir funkcionalnog udruživanja različitih ministarstava". Mogućnost za objedinjavanjem ministarstava, kaže, ima ali ako nema potrebe da se namiruju koalicijski partneri i njihove potencijalne ucjene s ministarskim mjestima.

Istaknuo je da  podupire manji broj ministarstava, ali poručuje da nije dobro "rezati funkcionalne okvire, jer se time nanosi puno veća šteta nego što je korist". Dodaje da je "poruka dobra, ali da treba paziti da se ne napravi šteta".

Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak izjavi oje da "nas očekuje burna jesen i izazovi". - Mislim da je dobro da se nalazimo uoči konstituiranja sjednice Hrvatskog sabora, kako bi razgovarali o svim problemima s kojima ćemo se suočavati, ali i oko nekih tehničkih detalja vezanih za konstituiranje, rekao je.

Smatra da će "76 ruku" biti većina koja će biti čvrsta.

- No da bi bila čvrsta, moramo se prethodno upoznati. Bit će doista izazov održavati većinu, ali ja sam uvjeren i optimističan da će to biti puno lakše, nego da imamo "86 ruku". Vjerujem da će nas gospodin Plenković upoznati s detaljima u vezi formiranjem  vlade, kazao je te dodao kako ne zna hoće li biti riječ i o samim imenima ministara. Izjavio je i da "svi mediji izvještavaju da će se sutra znati imena ministara, pa da bi bio red da oni o tome čuju danas".

Prijepodne je održana sjednica užega kabineta Vlade u Banskim dvorima. Ministri nisu željeli otkrivati detalje, o čemu je bilo riječi. Ono što se neslužbeno zna je da bi Mario Banožić mogao biti ministar obrane, a Darko Horvat bi trebao voditi objedinjeni resor graditeljstva i državne imovine. Sutra bi se trebao doznati kompletna struktura, ustroj Vlade i broj ministarstava, a neslužbeno se doznaje da bi se imena ministara mogla znati u ponedjeljak. U srijedu, 22. srpnja, očekuje se prva sjednica Hrvatskog sabora u novom sazivu, kazao je HRT-ov novinar Šime Vičević.

Govoreći o ustroju Vlade, ministri nisu željeli otkrivati detalje.

- Pustite to kad dođe do toga razgovarat ćemo. Biste li preuzeli odgovornost? Da bi bili ministar opće obrane morate imati tri stvari. To vam je jednostavna jednadžba s tri nepoznanice - dobar izborni rezultat, biti stručni i korektni u poslu i radu i odluka mandatara, rekao je ministar Mario Banožić.

- Predsjednik HDZ-a će vas obavijestiti o tome i vjerujem da će biti izabrani stručni i odgovorni predani i savjesni ljudi, rekla je ministrica Marija Vučković.

- Ja nikad nisam volio križaljke rješavati, rekao je ministar Gari Cappelli.

- Sve kolegice i kolege koji su potencijalni kandidati za ministre su ozbiljni odgovorni i stručni ljudi, a o konačnom izboru to je na predsjedniku Vlade, izjavio je ministar Tomo Medved.

Vesna Bedeković, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku potvrdila je da više neće obnašati tu niti bilo koju drugu ministarsku funkciju u sastavu nove Vlade, već će ponovno biti zastupnica u Hrvatskom saboru. Na upit je li zadovoljna napravljenim u resoru odgovorila je kako je "bilo kratko vrijeme" i da se napravilo "koliko se moglo". Kazala je da se napravilo puno, prije svega za sustav socijalne skrb. Podsjetila je da je ostvaren status službene osobe za sve socijalne i stručne radnike u sustavu socijalne skrbi, uvedena tehnička i fizička zaštita u centrima za socijalnu skrb.

- Povisili smo naknade njegovateljima i roditeljima njegovateljima i u ovoj krizi smo zadržali razinu svih naknada u sustavi socijalne skrbi, dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!