07:25 / 04.01.2018.

Autor: HRT

Plenković: Dobro smo se nosili s izazovima prošle godine

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Na prvoj ovogodišnjoj sjednici Vlada RH raspravit će prijedlog izmjena Zakona o obrani kojima se propisuje obveza služenja u pričuvnom sastavu kako bi se naglasilo da je ona stalna bez obzira je li na snazi obveza služenja vojnog roka.
Na prvoj ovogodišnjoj sjednici Vlade RH premijer Andrej Plenković osvrće se na aktualnosti posljednjih dana.

Mislim da smo se s izazovima prošle godine jako dobro nosili i rješavali ih kako su dolazili, kazao je Plenković.  Možemo reći da smo bili uspješni. Ministar Zdravko Marić nedavno je izjavio da je konsolidirani proračun za 2017. godinu završio u suficitu. To je i bolje od procjena koje smo imali prigodom rebalansa proračuna prije nekoliko tjedana. To znači da se ukupno više prihodovalo nego se trošilo, kazao je premijer.

Naveo je i da su, prema podacima Ministarstva financija, unutar proračuna opće države izdvajanja za kamate iznosila gotovo 9 mlrd. kn kamata. Zamislite da nemamo tih kamata, koliki bi to suficit bio, riješili bismo sve dugove u zdravstvu da ih ne bi osjetili. To su podaci koji su jako dobri, koji su poticajni i na tragu ovakvih pokazatelja moramo nastaviti s našim aktivnostima, rekao je premijer.

Procjenjujemo da bi s ovakvim rezultatima naš udio javnog duga u BDP-u bio oko 78% što znači da bi naše ciljeve do kraja mandata vlade mogli ispuniti, dodao  je i spomenuo da je porezna reforma rasteretila poduzetnike i građane za oko 2,5 milijarde kuna.

Ova godina treba biti godina političkog mira koja će nam omogućiti da se koncentriramo na reforme i da dobri ekonomski rezultati iz 2017. budu još bolji u 2018. godini, dodaje. 


Plenković: Pozivamo slovensku stranu da nastavimo dijalog

Osvrćući se na aktualna događanja u vezi sa granicom u Savudrijskoj vali Plenković je kazao da Hrvatska i dalje Sloveniju poziva da izbjegava jednostrane poteze i incidente. Naša policija snima sve slovenske brodice koje dođu u naše vode. Najmanji je problem izdavati kazne. To možemo i mi jer imamo sve bitne podatke, a ako bude potrebno posegnut ćemo i za takvim koracima, dodao je.  

Pozivamo slovensku stranu da nastavimo dijalog. Hrvatska ne poduzima jednostrane poteze. Korektni smo i suzdržani. Nastojimo ovo pitanje rješavati u skladu s međunardnim pravom. Mislim da smo oko krajnjeg rješenja puno bliže nego što se to naizgled čini. Sve što ćemo raditi je da ćemo se ponašati odgovorno i voditi računa da se ovo pitanje ne zakomplicira.

Naša se pozicija ne mijenja ni za milimetar. Mislimo da možemo pronaći rješenje. Pružamo ruku suradnje i normalnosti u našim odnosima,
istaknuo je među ostalim premijer Plenković. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!