09:57 / 10.09.2020.

Autor: HRT

Plenković: Dosadilo mi je odbijati predsjednika Republike, ali nemojte se rukovati

-

-

Foto: - / -

Vodimo računa o tri točke, higijena, dezinfekcija, distanca, nemojte se rukovati, ja sam se neki dan rukovao, jer mi je dosadilo odbijati rukovanje predsjedniku Republike, rekao je premijer.
Na današnjoj sjednici Vlade u uvodnom govoru premijer Andrej Plenković je rekao da je u ministarstvu obrane međuresorno povjerenstvo zaprimilo ponude za nabavu višenamjenskog borbenog aviona. Dnevni red obuhvatio je informacije o pandemiji koronavirusa, te Nacrt prijedloga polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Državnog proračuna RH za prvo polugodište 2020. 


Švedska, SAD, Francuska i Izrael su među zemljama koje su poslale ponude.

Švedska je Hrvatskoj ponudila novi avion Gripen C/D model, Sjedinjene Američke Države nude novi F-16 blok 70, Francuska nudi polovni model aviona Rafal, a Izrael polovni model F-16, blok 30.  Riječ je o avionima četvrte generacije zapadne tehnologije koji su kompatibilni s NATO standardima i trebali bi zamijeniti postojeće avione MIG-21, kojima za nekoliko godina istječe vijek trajanja.

- Cilj Hrvatske je da zadržimo vojnu sposobnost hrvatskog neba radi sigurnosti naše zemlje. Jučer je završena faza dostave ponuda, a za nabavu je imenovano novo povjerenstvo. Sljedeća tri mjeseca, praktički do kraja godine trajat će proces evaluacije, konačnu odluku donosi Vlada, dodao je premijer.

Što se tiče početka školske godine, zahvalio je ministru, učiteljima, nastavnicima, roditeljima, učenicima. 92% škola odabralo je model A i nadamo se da će proći dobro, rekao je premijer.

- Vodimo računa o tri točke, higijena, dezinfekcija, distanca, nemojte se rukovati, ja sam se neki dan rukovao, jer mi je dosadilo odbijati rukovanje predsjedniku Republike, ali nemojte se rukovati, rekao je.

U vezi Zakona o obnovi nakon potresa premijer je rekao da su jučer na Vladi prihvatili velik broj amandmana brojnih zastupnika i saborskih klubova.

- Očekujem da se sutra sa što većom potporom donese ovaj Zakon i da nakon toga krenemo u formiranje fonda, izradu programa mjera i u konkretnu obnovu grada, rekao je.


- Sabor u petak završava izvanrednu sjednicu, donosi zakon o obnovi od potresa

U svijetu je broj zaraženih premašio 27 000 000, a broj preminulih je gotovo 900 000. U posljednja 24 sata zabilježen je 291 novi slučaj, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

- U proteklih tjedan dana pozitivno je 108 djelatnika zdravstvenog sustava, a u samoizolaciji je 631.

U KBC-u Split osigurani su dodatni kapaciteti za prijem Covid bolesnika. Od početka epidemije ministarstvo ukazuje na obvezu zbrinjavanja onkoloških te drugih pacijenata.

- Zbog razvijenih simptoma jednog od djelatnika u Klinici za dječje bolesti Zagreb, djelomično je reduciran rad u operacijskom bloku i rade se samo hitni zahvati. Rad u punom opsegu očekuje se u ponedjeljak, dodaje.

Što se tiče nastavnog procesa, upozorio je na važnost nošenja maski i održavanja higijene.

Zbog porasta novooboljelih poduzete su dodatne aktivnosti za zbrinjavanje specifičnih skupina bolesnika, a to su pozitivne osobe koje su na kroničnoj hemodijalizi.

HZJZ je objavio dodatna pojašnjenja o organizaciju odmora i prehrane u školama te postupak prijave djelatnika u slučaju izostanka s radnih mjeseci zbog koronavirusa.

Zaključuje kako se pomno prati epidemiološka situacija, kako bi se mogle donositi nove mjere. Konstatirao je da je situacija u zdravstvenom sustavu stabilna.

Načelnik nacionalnog Stožera civilne zaštite i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je o novih osam donesenih odluka.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs izvijestio je da su Covid aktivno 72 učenika, učitelja i nastavnika je 74, nenastavnog osoblja 14. U samoizolaciji je 886 učenika, 380 učitelja i nastavnika i 56 osoba koje su nenastavno osoblje.

U prvo saborsko čitanje Vlada je uputila prijedlog zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti "Dr. Franjo Tuđman" radi obavljanja djelatnosti visokog obrazovanja, znanstvene, stručne i druge djelatnosti za potrebe obrambenoga sustava i sustava domovinske sigurnosti.

Ministar obrane Mario Banožić istaknuo je kako je transformacija iz učilišta u sveučilište "Dr. Franjo Tuđman" od posebnog državnog interesa, a zakonom se ostvaruju ključni uvjeti za razvoj sposobnosti Hrvatske vojske i vojnog umijeća kao znanosti.

Ministar financija Zdravko Marić podnio je izvješće o izvršenju proračuna za prvo polugodište 2020.

- Pola godine je specifično i karakteristično po mnogočemu, a brojke su u pravilu s predznakom minus. BDP je zabilježio pad od 7,8% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Inflacija je iznosila 0,5% prvih šest mjeseci, industrijska proizvodnja pala je za 6,4%, promet u trgovinama na malo 6,6%, index građevinskih radova ima rast od 3,1%. Ukupan broj noćenja turista manji je za 70,1%, rekao je Marić.

Dodao je da je broj nezaposlenih u prvom polugodištu iznosio 148 000 ljudi što je povećanje od 8%.

Ministar financija Zdravko Marić je rekao kako je manjak konsolidirane opće države u prvom polugodištu iznosio 17,9 milijardi kuna ili 4,9% BDP-a.

- Ukupni prihod državnog proračuna u prvom polugodištu bio je 60,4 milijardi kuna što je na međugodišnjoj razini pad od 7,2%, pri čemu su prihodi od poreza pali za 13,6% i iznosili su 32 milijarde kuna.

- Što se tiče rashoda, iznosili su 77,1 milijardu kuna, što je povećanje od 10,1 milijardu kuna ili 15,2% u odnosu na isto razdoblje lani, izvijestio je Marić.

Uoči sjednice, na pitanje o izvršenju proračuna, s obzirom na to da je u tijeku pandemija, ministar financija Zdravko Marić rekao je kako je trošak Covida-19 više od 21 milijarda kuna. Istaknuo je kako su uz prijevoz, turizam i ugostiteljstvo najpogođeniji sektor.

- Jedan dio je zdravstvo, najveći dio su potpore podrške očuvanju radnih mjesta i isplata plaća, a dugovi u zdravstvu su zasebna tema, rekao je Marić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!